Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Prijava za nelegalnu eksploataciju šljunka u Grbavcima

Saopštenje Koordinacionog tima za za praćenje moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska u crnogorskim vodotocima

Datum objave: 04.08.2017 19:47 | Autor: Koordinacioni tim za praćenje moratorijuma na eksploataciju riječnih nanosa u crnogorskim vodotocima

Ispis Štampaj stranicu


U okviru kampanje “Prijavi eksploataciju” koju je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede i koordinacioni tim u cilju praćenja poštovanja moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska u crnogorskim vodotocima nadležni organi juče su reagovali po usmenoj prijavi i otkrili novi slučaj nelegalne eksploatacije. 

Inspekcija za vode je prilikom terenske kontrole po osnovu prijave na lokaciji rijeke Morače u Grbavcima zatekla mehanizaciju (rovokopač i sito za prosijavanje) sa kojom je napravljen evidentan iskop u vodnom zemljištu pored korita rijeke, kao i veću količinu šljunka i pijeska. Lokacija na kojoj je izvršena nelegalna eksploatacija nalazi se u pojasu rijeke Morače obuhvaćenom Glavnim projektom regulacije korita rijeke Morače. 

Protiv vlasnika mehanizacije inspekcija je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe, prekršiocu je naloženo da u roku o tri dana izvrši popunjavanje i ravnanje iskopa sa materijalom koji je izvađen, odnosno da lokaciju vrati u prvobitno stanje, te da nakon toga ukloni mehanizaciju. Inspekcija će iskontrolisati da li su naložene mjere realizovane. 

Predstavnici nadležnih organa, predvođenih koordinacionim timom za praćenje moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska u crnogorskim vodotocima nastaviće sa istim intenzitetom redovne terenske aktivnosti u cilju kontrole poštovanja moratorijuma. U prethodnom periodu te aktivnosti rezultirale su podnošenjem značajnog broja krivičnih i prekršajnih prijava protiv fizičkih, pravnih i NN lica, na više crnogorskih vodotoka. 

Posjećamo i da su na pojedinim crnogorskim vodotocima (Limu, Grnčaru i Tari) u toku interventni radovi za koje je izdata saglasnost, u skladu sa ciljevima uvođenja moratorijuma. Interventni radovi u riječnim koritima sprovode se u cilju eliminisanja eventualnih negativnih posledica prilikom povećanja nivoa vode i predstavljaju nastavak aktivnosti na regulisanju i zaštiti vodotoka, do donošenja regulacionih planova. Predviđeno je da se završe do kraja avgusta, prije jesenjih kiša. Radovi se sprovode u saradnji sa organima lokalne samouprave, uz stručni nadzor i svakodnevnu kontrolu od strane komunalne policije, komunalne inspekcije i vodoprivrednog inspektora. 


Koordinacioni tim za praćenje moratorijuma na eksploataciju riječnih nanosa u crnogorskim vodotocima