Manja slova Veća slova RSS
>

Simović u Parlamentu: Pravovremena reakcija spriječila drastičan tržišni poremećaj

Datum objave: 24.07.2017 20:20 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović odgovarao je danas na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore.

Prenosimo odgovor ministra Simovića na pitanje vezano za podršku Ministarstva otkupu poljoprivrednih proizvoda:

 

„U cilju rješavanja problema plasmana domaćih poljoprivrednih proizvoda, u ovogodišnjem Agrobudžetu kreirali smo u okviru mjera za stabilizaciju tržišta – Program intervencija na tržištu.

Ovim Programom je predviđena podrška za skladištenje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda u uslovima većih poremećaja na tržištu.

Vodeći računa o tržišnim kretanjima i održavanju stabilnosti dohotka poljoprivrednih proizvođača, posebnu pažnju smo posvetili tržištu najosjetljivijih sektora, a posebno povrća i voća.

Na dnevnom nivou smo pratili stanje na tržištu, uključujući analizu cijena, dinamiku prispijeća domaće proizvodnje, pratili smo uvoz i izvoz, kvalitet i kvantitet ponude i posredstvom savjetodavnih službi dnevno komunicirali sa poljoprivrednim proizvođačima.

Bez obzira na brojne izazove i, razumljivo, očekivanja poljoprivrednih proizvođača, uspjeli smo da održimo stabilne cijene i u periodima kada je prijetila opasnost drastičnog pada cijena, što bi značajno ugrozilo dohodak poljoprivrednih proizvođača.

Pravovremeno smo reagovali i u granicama mogućeg održali stabilnost. Obezbijedili smo podršku skladištenja viškova krompira, lubenice i maline.

Bilježimo pozitivne trendove i kada je u pitanju izvoz ovih proizvoda. U periodu od januara do danas izvezeno je 10 puta više krompira nego prošle godine u istom periodu, dok je izvoz lubenice veći za 180% u odnosu na isti period prošle godine. Do sada je izvezeno oko 1.800 tona lubenice. Bilježi se i pad uvoza ovih kultura. Uspješno se realizuje plasman paprike, paradajza, krastavaca i drugih kultura.

Uprava za bezbjednost, hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je od juna 2017. godine povećala frekventnost laboratorijskih analiza kojima se utvrđuje bezbjednost hrane. Cilj ovakvog pristupa je zaštita zdravlja potrošača kroz procjenu rizika bezbjednosti hrane.

Do 21. jula ove godine kontrolom pošiljki iz uvoza, zabranjeno je stavljanje u promet 36 raznih pošiljki hrane, od čega se najveći broj odnosi na povrće i voće.

Te pošiljke su zbog nedozvoljeno visokog sadržaja rezidua pesticida vraćene u zemlje porijekla.

Ovako odgovornim pristupom nadležnih institucija spriječeno je da se na tržište Crne Gore plasira preko 200 tona hrane koja nije ispunjavala zahtjeve bezbjednosti, čime je zaštićeno zdravlje ljudi, što je osnovna misija cijelog sistema bezbjednosti hrane. I ovom prilikom želim da istaknem i da ukažem na savjestan i odgovoran rad nadležnih institucija i odgovornih lica u ovom procesu.

Ukazujem na ove činjenice, jer je zaštita zdravlja ljudi, kroz kontrolu hrane koja se stavlja na tržište je jedina misija i cilj kompletnog sistema bezbjednosti hrane. Tako će biti i ubuduće.

Što se tiče drugog dijela pitanja koje se odnosi na plansku proizvodnju i organizovani otkup, Crna Gora će kao država kandidat za članstvu u EU pratiti najbolju evropsku praksu, uvesti i stvoriti uslove za implementaciju evropskih regulativa koje se bave tržištem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda. Ovo se prije svega odnosi na podsticanje poljoprivrednih proizvođača da se udružuju i formiraju proizvođačke organizacije, čija je obaveza između ostalog i planiranje proizvodnje i prilagođavanje iste potrebama tržišta. Kada je u pitanju otkup ili regulisanje otkupa, dužnost ministarstva je da stvori uslove za nesmetano funkcionisanje tržišta. Takođe, podržavaćemo i formiranje i razvoj klastera. Ono što je naš zadatak jeste da povežemo privredne subjekte i proizvođače, da ih podržimo u dijelu koji se tiče jačanja infrastrukture, promotivnih aktivnosti i slično.

Zadovoljni smo što je određeni broj privrednih subjekata prepoznao važnost otkupa i plasmana domaćih proizvoda, vrednujući posebno kvalitet i zdravstvenu bezbjednost domaćih proizvoda. Započete su, ili se privode kraju značajne investicije u oblastima otkupa, skladištenja i distribucije poljoprivrednih proizvoda.

Vjerujemo da će i ta nova infrastruktura na tržištu poljoprivrednih proizvoda doprinijeti njegovom daljem unapređenju i stabilnosti, što će ujedno doprinijeti i ukupnom unapređenju poljoprivrednog sektora"