Manja slova Veća slova RSS
>

Povećana subvencija, smanjena potrebna površina za podršku

Poziv za predaju zahtjeva za subvencije u biljnoj proizvodnji za 2017. godinu

Datum objave: 23.02.2017 15:54 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i u 2017. godini nastavlja podršku biljnoj proizvodnji kroz direktna plaćanja po hektaru. S ciljem proširenja obuhvata na što veći broj proizvođača, od ove godine prvi put obuhvaćene su sve obradive površine, odnosno i povrtarska proizvodnja. Istovremeno, smanjena je minimalna površina za podršku sa 1 hektara na 0,5 hektara. Povećan je i iznos subvencije sa 160 eura na 180 eura po hektaru zasađene ili zasijane površine.

Navedeni iznos podrške obezbjeđuje se za uzgoj višegodišnjih poljoprivrednih kultura (vinove loze, voćnih vrsta, maslina, ljekovitog i aromatičnog bilja), ratarskih, krmnih i povrtarskih kultura, kao i za proizvodnju sjemenskog materijala ratarskih kultura.

Proizvođači višegodišnjih krmnih kultura, osim u godini zasnivanja usjeva, imaju pravo na direktna plaćanja u iznosu od 100€ i u naredne 4 godine za istu parcelu.

Pravo na podršku po ovom programu imaju nosioci poljoprivrednih gazdinstava upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji zadovoljavaju sljedeće kriterijume:

- Posjeduju zasad minimalne površine od 0,5ha. Ukoliko se sabiraju površine od dvije ili više parcela, svaka od njih mora biti najmanje površine od 0,3ha;
- Minimalna površina može biti: voćnjak, vinograd, maslinjak, zasad ljekovitog bilja, oranica, povrtnjak i nije dozvoljen kombinovan uzgoj navedenih kultura na njoj kako bi se zadovoljio ovaj uslov;
- Posjeduju zasad u kojem su biljke pravilno geometrijski raspoređene, tj. u kojem je definisan međuredni i redni razmak;
- Poštuju principe dobre poljoprivredne prakse, redovno primjenjuju agrotehničke mjere;
- Proizvođači ratarskih, krmnih i povrtarskih kultura uz obrazac trebaju da dostave i fiskalni račun za sjemenski/sadni materijal.

Rok za dostavljavanje zahtjeva je 31. maj 2017. godine, odnosno do 15. novembra za jesenju sjetvu za proizvođače ratarskih, krmnih i povrtarskih kultura.

Podrška za proizvodnju sjemenskog krompira kategorije elita je do 700€/ha, a za sjemensku proizvodnju žitarica do 300€/ha i proizvođači moraju biti upisani u Registar proizvođača sjemena i sadnog materijala.

Napomena: Svi korisnici podrške kroz mjere agrobudžeta za 2017. godinu, moraju biti registrovani u Registar poljoprivrednih gazdinstava., najkasnije do isplate subvencija.

Zainteresovani proizvođači zahtjev sa potrebnom dokumentacijom šalju isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja - Rimski trg 46, 81000 Podgorica.

Formulare zahtjeva za podršku možete preuzeti sa sajta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ili u kancelarijama Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji.

Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se pridržavaju roka predviđenog za slanje zahtjeva jer će neblagovremeno poslati zahtjevi i zahtjevi koji nijesu dostavljeni u skladu sa procedurom biti odbijeni.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona: 020/482-292.

Ovdje možete preuzeti: Zahtjev za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji za 2017. godini

Direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja