Manja slova Veća slova RSS
>

Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji

Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji
Datum objave: 21.02.2017 09:44 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Proizvođači povrća u Crnoj Gori, osim što od ove godine imaju pravo na subvenciju u okviru agrobudžetske mjere direktnih plaćanja u iznosu od 180 eura po hektaru, imaju mogućnost unapređenja proizvodnje kroz bespovratnu podršku investicijama.

Prema Javnom pozivu za dodjelu podrške investicijama u povrtarskoj proizvodnji, koji je objavljen danas, proizvođači povrća mogu da ostvare do 50 odsto agrobudžetske podrške za investicije koje se odnose na nabavku sertifikovanog sjemenskog materijala, rasada kao i sistema za navodnjavanje.

Korisnici podrške su fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, dok proizvođači rasada dodatno trebaju biti upisati u Registar proizvođača sadnog materijala Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kroz ovaj Javni poziv poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku u iznosu do 5.000,00 eura u toku godine, odnosno, do 40% ili do 50% od ukupne investicije.

Nakon završetka investicije, proizvođači dostavljaju zahtjev za podršku i u zavisnosti od vrste investicije potrebnu dokumentaciju: dokaz o kupovini sjemenskog/sadnog materijala, dokaz o kupovini opreme, dok proizvođači rasada moraju dostaviti i izvještaj Uprave o stručnoj kontroli rasada.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 1. novembra 2017. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, Javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Cilj podrške jeste intenziviranje uzgoja manje zastupljenih vrsta povrća u cilju smanjenja uvoza, kao i širenje plasteničke proizvodnje i proizvodnje manje zastupljenih vrsta za kojima postoji potražnja od strane potrošača.

U odnosu na prethodnu godinu, u cilju povoljnijih uslova za unapređenje povrtarske proizvodnje napravljene su određene izmjene u javnom pozivu. Minimalna površina za zaštićeni prostor je smanjena sa 0,3ha na 0,2ha i dozvoljeno je sabiranje različitih kultura kako bi se zadovoljio kriterijum minimalne površine. Minimalna površina na otvorenom polju je ostala kao i prošle godine 0,5ha, sa izmjenom da će se podržavati uzgoj najviše dvije povrtarske vrste kako bi se zadovoljio ovaj kriterijum. Podrška do 40% vrijednosti investicije se odnosi na proizvodnju dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus), dok se podrška do 50% odnosi na uzgoj ranog povrća u plastenicima i manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju.

U javnom pozivu su definisane referentne (prihvatljive) cijene rasada za koje je moguće ostvariti podršku.

Ostale mogućnosti podrške povrtarima

Kako smo već naveli, povrtarima je kroz ovogodišnji Agrobudžet po prvi put na raspolaganju podrška po hektaru, kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, gdje je iznos podrške 180 eura po hektaru povrtnjaka.

Takođe, povrtari kao i ostali poljoprivredni proizvođači za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu agrobudžetsku mjeru.

Na raspolaganju su im i drugi programi podrške, koji se odnose na osiguranje proizvodnje, preradu, kopanje bunara, organsku proizvodnju i drugi.

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-292.

Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji

Obrazac zahtjeva za Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji
PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja