Manja slova Veća slova RSS
>

Javni poziv za dodjelu podrške podizanju i opremanju voćnih zasada

Javni poziv za dodjelu podrške podizanju i opremanju voćnih zasada
Datum objave: 17.02.2017 16:10 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju/opremanje proizvodnih voćnih zasada za 2017. godinu, kroz koji poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne investicije. 

Investicije koje se podržavaju odnose se na podizanje novih i osavremenjivanje postojećih zasada. Investiranje u savremene zasade voća i redovna primjena agrotehnike imaju za cilj redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na povećanje obima i kvaliteta proizvoda, obima prerade, obogaćivanje asortimana proizvoda i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti. 

Korisnici podrške su fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Prihvatljive investicije za podršku su: sertifikovani sadni materijal, potporni stubovi za špalirni uzgoj (stubovi i žica), sistem za navodnjavanje „kap po kap”, mreže za zaštitu od ptica, protivgradne mreže sa pratećom konstrukcijom i folije za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom u cilju sprječavanja pucanja plodova. 

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od vrijednosti investicije. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine. 

Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za podršku i u zavisnosti od vrste investicije potrebna dokumenta: fotokopiju lične karte, dokaz o kupovini, zdravstvenoj ispravnosti i sortnoj čistoći sadnog materijala, potvrdu o izvršenoj analizi zemljišta i dokaz o kupovini opreme.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 01. decembar 2017. godine. 


Voćarima na raspolaganju i druge mjere podrške iz Agrobudžeta

U odnosu na prethodnu godinu, voćari imaju više povoljnosti i mogućnosti za unapređenje proizvodnje. 

Iskustvo iz prethodnih godina u realizaciji javnih poziva za podršku podizanju i modernizaciji/opremanju proizvodnih voćnih zasada pokazalo je da je investiciju voćara većim dijelom opterećivala nabavka mehanizacije. Ove godine voćari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu mjeru agrobudžeta. To znači da se kroz ovaj javni poziv za podršku mogu usredsrijediti na podizanje novih zasada i njihovo osavremenjavanje. 

Osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj javni poziv, voćarima je na raspolaganju podrška po hektaru, kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, gdje je iznos podrške ove godine povećan sa 160 eura na 180 eura po hektaru voćnjaka. 

Voćarima su na raspolaganju i drugi programi podrške, koji se odnose na kopanje bunara, organsku proizvodnju, šeme kvaliteta, preradu voća i drugi. 


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja