Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Почела једанаеста кампања оралне вакцинације лисица против бјеснила

Почела једанаеста кампања оралне вакцинације лисица против бјеснила
Датум објаве: 29.12.2016 11:48 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Једанаеста кампања оралне вакцинације лисица и дивљих месоједа против бјеснила почела је данас, избацивањем мамаца са вакцинама из авиона који ће у наредних пет до седам дана надлијетати цијелу територију Црне Горе, изузимајући водене и урбане површине.

Министарство пољопривреде и руралног развоја (Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове), уз подршку Делегације ЕУ у Црној Гори, од 2011. године спроводи кампању оралне вакцинације лисица против бјеснила, са циљем заштите здравља људи и домаћих животиња од бјеснила односно стварања услова да Црна Гора добије статус државе слободне од ове заразне болести.

Орална вакцинација лисица спроводи се два пута годишње, у јесен и на прољеће, ваздушном дистрибуцијом вакцина-мамаца.

Бачени мамци са вакцинама могу се наћи у природи, и зато су потребне одређене мјере опреза.

Мјере опреза

- Не треба додиривати мамце са вакцином, јер су они намијењени лисицама. Посебно важно је то објаснити дјеци.

- Ако у свом дворишту, башти или на имању пронађете мамац вакцине за дивље животиње, ставите рукавице или пластичну кесу на руке и баците мамац у оближњу шуму.
- У случају да сте додирнули мамац незаштићеном руком, добро оперите руке детерџентом и водом. Такође, ако сте додирнули капсулу која се налази у унутрашњости вакцине-мамца, осим прања руку, потребно је да се обратите љекару.
- Двије недеље након вакцинације, псе и мачке држите затворене и немојте им дозволити, као ни другим домаћим животињама, да буду у зони вакцинације.

Бјеснило је вирусно обољење централног нервног система (мозга и кичмене мождине) животиња и људи. Примарно, то је болест дивљих и домаћих животиња која се на човјека преноси директним контактом са зараженом животињом (најчешће уједом). У свијету сваког дана од бјеснила умре више од 150 заражених људи, међу којима је највише дјеце. Бјеснило је увијек смртоносно!

Оралном вакцинацијом дивљих животиња против бјеснила као и обавезном вакцинацијом паса и мачака против ове болести ствара се довољно висок ниво заштите популације дивљих животиња против ове болести, а посљедично прекида ланац преношења вируса са дивљих на домаће животиње и људе.

Ветеринарска служба у сарадњи са ловачким организацијама спроводи мониторинг - надзор и врши анализу података о спроведеним оралним вакцинацијама дивлјих животиња на основу којих је утврђена висока ефикасност вакцинације на терену.

Захваљујући овоме, од марта 2012. године није забиљежен ниједан случај бјеснила, ни код домаћих, али ни код дивљих животиња.

Појава лисица у насељеним мјестима

С обзиром на информације добијене од грађана о појави лисица у близини насељених мјеста, Министарство пољопривреде и руралног развоја и Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове и Ловачки савез Црне Горе договорили су активности како би ову појава пратила и предузеле законом прописане активности.

Такође, наглашавамо да такве лисице не представљају никакву опасност по људе и најшешће се ради о младим јединкама ове врсте, које немају појачан страх и опрез као старије јединке, па се стога понекад приближавају насељима у потрази за храном, коју осјећа јако развијеним чулом мириса.

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове упућује апел власницима паса и мачака, као и ловцима да, у интересу заштите здравља људи и животиња, наставе са редовном вакцинацијом њихових животиња против бјеснила.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја