Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar Simović, povodom otvaranja poglavlja 11, održao sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima

Ministar Simović, povodom otvaranja poglavlja 11, održao sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima
Datum objave: 14.12.2016 20:04 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


 

MPRRMPRR

Povodom otvaranja pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom u poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo je danas sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača i relevantnih institucija.

Tom prilikom, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović ocijenio je da je sastav današnjeg skupa pokazatelj uspješnog modela saradnje. “Danas svi zajedno možemo da kažemo: uradili smo dosta, prošli smo zajedno zahtjevnu dionicu, ali svi zajedno smo svjesni da ima još dosta toga što zajedno treba da uradimo”, poručio je ministar Simović.

On je kazao da se u ovom reprezentativnom sastavu u prethodnom periodu, vrijedno i odgovorno radilo na vraćanju optimizma i samopouzdanja u poljoprivrednom sektoru, podizanju konkuretnosti, prilagođavanju naše poljoprivredne politike zajedničkoj evropskoj poljoprivrednoj politici, dostizanju zahtjevnih standarda u proizvodnji hrane, zatim kreiranju i osposobljavanju novih institucija i jačanju administrativnih kapaciteta. Zajedno i odgovorno radilo se, kako je dodao, na kreiranju i realizaciji politike ruralnog razvoja koja treba da donese novi kvalitet života u ruralnim područjima, a koja podrazumijeva očuvanje tradicionalnih vrijednosti, odnosa razumijevanja u kome poljoprivreda nije samo biznis, nego i način života. On je podsjetio i na aktivnosti vezane za usvajanje novih zakona, kao i ispunjavanje mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju 11. On je podsjetio da su u Radnoj grupi za ovo pregovaračko poglavlje, koja je brojala 74 člana, uključeni bili predstavnici akademske zajednice, savjetodavnih službi, nevladinih organizacija, Privredne komore i Unije poslodavaca, kao i državnih institucija. Zahvalio se na doprinosu pregovaračkom procesu skupštinskih odbora zaduženih za evropske integracije, kao i poljoprivredu. Kao veoma značajnu istakao je i podršku predstavnika Evropske unije, kao i brojnih međunarodnih organizacija, kao što su FAO i Svjetska banka. “I zato danas želim da iskažem odnos poštovanja i uvažavanja prema svim institucijama i pojedincima koji su dali doprinos ovom procesu, kao i međunarodnim partnerima za kontinuiranu i izdašnu podršku”. 

Ministar Simović upoznao je prisutne sa onim što slijedi u procesu pregovora, navodeći da nema vrmena za opuštanje, jer se mora uraditi dosta posla do 2020. Kao neophodno, naveo je nastavak usklađivanja i primjene pravne tekovine EU koju pokriva poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kao poseban izazov istakao je jačanje postojećih i osnivanje novih administrativnih struktura kao što su Agencija za plaćanje, Integrisan sistem administracije i kontrole, Mreža računovodstvenih podataka na farmama i formiranje organizacija proizvođača. “Suštinski izazov za sve nas je jačanje konkuretnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i stvaranje uslova da naši proizvođači pronađu svoje mjesto na zahtjevnom EU tržištu, kao i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima”, kazao je ministar Simović.

Ministar Simović pozvao je sve poljoprivredne proizvođače da se predlozima i sugestijama aktivno uključe u izradu Agrobudžeta za 2017.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav čestitao je Crnoj Gori na otvaranju još dva pregovaračka poglavlja, ističući da je to potvrda nastavka pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom. Ambasador Orav je kazao da je poglavlje 11 veoma zahtjevno i da crnogorsku administraciju i proizvođače očekuje naporan rad u narednom periodu, kako bi do ulaska u EU bili spremni da sprovode mjere Zajedničke poljoprivredne politike i osjetili benefite pristupanja. Ambasador je sugerisao poljoprivrednim proizvođačima da se udružuju, da rade na zaštiti tradicionalnih proizvoda, kao i da prate razvoj i trendove evropske politike u oblasti poljoprivrede. 

Video: Ministar Milutin Simović sa poljoprivrednim proizvodjacima o pregovorima u poglavlju 11 - kadrovi