Manja slova Veća slova RSS
>

U okviru FAO projekta proizvođači boravili u studijskoj posjeti Hrvatskoj i Italiji

U okviru FAO projekta proizvođači boravili u studijskoj posjeti Hrvatskoj i Italiji
Datum objave: 30.08.2016 15:54 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR 

Proizvođači proizvoda od mesa sa sjevera Crne Gore, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, boravili su krajem avgusta u višednevnoj studijskoj posjeti u Istri(Hrvatska) i Italiji. Delegacija iz Crne Gore u studijskoj posjeti bila je u okviru projekta pod nazivom ,,Unapređenje standarda kvaliteta proizvoda od mesa u Crnoj Gori i razmjena iskustava zemalja Zapadnog Balkana” koji u saradnji sa Ministarstvom sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UN FAO).

Proizvođači su bili u prilici da se upoznaju sa značajnim iskustvima proizvođača, posebno istarskog pršuta, kao i aktivnostima lokalnih vlasti i drugih nadležnih organa na promociji proizvoda. Osnova za promociju su oznake kvaliteta (oznake porijekla, geografske oznake i tradicionalnih sprecijaliteta) i upotreba registrovanih oznaka kvaliteta. Upoznali su se sa načinom na koji su se istarski proizvođači povezali sa turističkim sektorom i valorizovali proizvodnju kvalitetnih proizvoda kroz turizam. Osim proizvođača proizvoda od mesa, priliku da budu u studijskoj posjeti imali su i po predstavnik proizvođača maslina i NVO organizacije koja se bavi promovisanjem agro-turizma, koji su dobili priliku da uz proizvođače mesa, borave u studijskoj posjeti.

Aktivnosti organizovane u okviru posjete, našoj delegaciji dale su jasan uvid u proces upravljanja proizvođačkim organizacijama koje se bave kontrolom kvaliteta i promocijom geografskih oznaka, strukturu i načine finansiranja tih organizacija. U tom cilju proizvođači iz Crne Gore su se susreli sa predstavnicima udruženja istarske pršute i sa predstavnicima konzorcijuma San Danijele u Italiji. Učesnicima posjete predočeni su modeli alternativne valorizacije za proizvode kao što je istarska govedina, istarske oznake kvaliteta za vino i maslinovo ulje, strategija za razvoj marketinga na bazi kvaliteta, putem argoturizma i lokalnih pijaca. Uključenost javnih organa, lokalnih uprava i turističkih organizacija, načini podrške navedenih organa promociji proizvoda sa oznakama kvaliteta.

Iskustva Italije i Hrvatske u pogledu načina udruživanja i valorizacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, mogu u značajnoj mjeri da se iskoriste i primjene u Crnoj Gori.

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja