Manja slova Veća slova RSS
>

Iznutrice nijesu od zatrpanog goveda

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković demantovala medijske navode da se oboljela goveda nepropisno zatrpavaju

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković demantovala medijske navode da se oboljela goveda nepropisno zatrpavaju
Datum objave: 09.08.2016 11:07 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković oštro je demantovala informacije koje je danas objavio portal Antena Mda se uginula goveda oboljela od kvrgave kože neadekvatno zatrpavaju”.

Ovaj medij je objavio fotografije koje su im, kako su naveli, poslali mještani jednog bjelopoljskog sela, na kojima se vide životinjske iznutrice na površini zemljišta na mjestu koje se nalazi blizu dječijeg igrališta.

„Iznutrice sa fotografija koje su objavljene nijesu, niti mogu biti od zatrpane životinje. Očigledno je da su iznutrice stručno izdvojene, kao što se to radi u procesu klanja, i mogu biti samo naknadno ostavljene, jer ne postoji mogućnost da potiču od usmrćene i propisno zatrpane životinje. Svako humano usmrćivanje oboljelog goveda, i njegovo neškodljivo uklanjanje, prati Komisija od najmanje pet članova, predstavnika Uprave za bezbjednost hrane, Vetrinarske ambulante, Veterinarske inspekcije, Opštinske službe za poljoprivredu i Službe za selekciju stoke sa tog područja. Nakon što se životinja usmrti, njen leš se u cjelosti baca u jamu duboku oko 3m, posipa sodom i krečom, vrši dezinfekcija, a zatim zatrpava zemljom do vrha jame“ pojasnila je Daković na press-konferenciji.

Ona je upozorila da je ovakvo neprovjereno i senzacionalističko izvještavanje medija, ne samo neprofesionalno, već i štetno u situaciji kada su svi državni i lokalni resursi angažovani u borbi protiv ove zarazne bolesti u Crnoj Gori. „Zabrinjava što u ovakvom trenutku, kada su svi napori veterinarskih službi i lokalnih uprava usmjereni na suzbijanje bolesti, pojedinci iznose neistine. Molimo medije da ne nasjedaju na zlurade informacije i da se za provjeru sličnih informacija obrate nadležnim kriznim štabovima na opštinskom nivou ili Upravi. Umjesto senzacionalizma apelujemo na medije da pomognu u adekvatnom informisanju javnosti, posebno držaoca životinja kako bi ostvarili potrebnu saradnju u cilju suzbijanja bolesti“, kazala je Daković.

Odgovarajući na pitanja novinara, Daković je kazala da lokacije za zatrpavanje goveda određuju lokalne samouprave na osnovu tačno propisanih uslova koje takva mjesta treba da ispunjavaju. „U konkretnom slučaju, ne može biti problematična blizina igrališta niti vodotoka, već su važne karakteristike zemljišta na lokaciji. Cijeli proces nadgleda veterinarski inspektor koji naređuje i kontroliše sprovođenje mjera. Takođe, pozivamo sve nadležne inspekcije da se uključe i daju svoj doprinos u rješavanju ovakvih i sličnih slučajeva“, kazala je Daković.

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože traje već osmi dan. Na teritoriji opština koje su proglašene zaraženim i ugroženim područjem, tokom prethodnih dana, završena je vakcinacija vakcinama koje su donacija EK u količini od 25.000 doza. Te opštine su: Gusinje, Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Plav, Rožaje i Žabljak. Prema riječima Daković, vakcinacija preostale populacije goveda u područjima koja su slobodna od bolesti počela je prije tri dana. „Za sada je od ukupno evidentiranih 93.000 goveda koje imamo u Elektronkoj bazi vakcinisao oko 45%, odnosno oko 42.000 goveda“, saopštila je Daković.

Trenutno stanje

     

Opština Broj oboljelih goveda
Gusinje 5
Berane 49
Bijelo Polje 38
Kolašin 23
Mojkovac 50
Plav 6
Rožaje 5
Žabljak 3
Plužine 3

Daković je saopštila da je u Crnoj Gori u ovom trenutku potvrđeno 182 slučaja bolesti goveda kvrgave kože na 139 gazdinstava u sledećim opštinama: Gusinje, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Plav, Rožaje i Žabljak, kao i Plužine.

 

 

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja