Manja slova Veća slova RSS
>

Informacija o trenutnoj situaciji i mjerama za spriječavanje širenja bolesti kvrgave kože goveda

Datum objave: 05.08.2016 14:36 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


Prema posljednjim rezultatima analiza u Crnoj Gori je potvrđeno 137 slučajeva bolesti kvrgave kože goveda, i to u sledećim opštinama: Gusinje, Berane, BijeloPolje, Kolašin, Mojkovac, Plav, Rožaje i Žabljak.

Vkacinacija ugroženih i zaraženih područja sa vakcinama koje su dobijene kroz donaciju Evropske Komisije sprovodi se već peti dan, a za sada je vakcinisano oko 70% goveda u tim područjima.

MPRR

Sinoć je u Crnu Goru stigao I drugi kontigent od 70.000 doza vakcina, za koje je sredstva obezbijedila Vlada. Veterinarske ambulante su već preuzele vacine i odmah danas krenulo se sa vakcinacijom goveda na područjima opština na kojima za sada nemamo potvrđenu bolest.

Kako bi se vakcinacija obavila što prije, tokom vikenda biće angažovani i svi zaposleni u Upravi za bezbjednost hrane, na način da će vakcinaciju sprovoditi zaposleni veterinari, a ostali obavljati administrativne poslove.

Uprava još jednom apeluje na držaoce goveda da odmah po sumnji na bolest obavijeste nadležnu veterinarsku ambulantu, kao i da se pridržavaju savjeta koje su dobili kroz flajer, kao i savjeta veterinara.

Takođe, neophodno je da sarađuju sa terenskim veterinarima prilikom vakcinacije i da dozvole vakcinaciju svojih goveda, jer je vakcinacija obavezna. Krivičnim djelom protiv zdravlja životinja smatraće se ukoliko vlasnik ne privede životinje na vakcinaciju, u dogovoreno vrijeme.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove