Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Издашна подршка МПРР националном удружењу „Органиц Монтенегро“

Датум објаве: 08.07.2016 13:43 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја системски и у континуитету подржава органску пољопривреду у Црној Гори и органске произвођаче. Подршка је евидентна кроз три врсте активности: финансијска помоћ и посредовање у прибављању олакшица њиховом пословању, едукацију (организовање семинара и студијских путовања) и промоцију (организовање догађаја намијењених ефикаснијој продаји и промоцији органских производа). Већина корисника ових активности припадају управо удружењу „Органиц Монтенегро“. Зато смо непријатно изненађени недавним малициозним коментарима и депласираним оптужбама на рачун МПРР.

А зашто? Подршка органским произвођачима повећана је и ове године. Агробуџетом за 2016. смањене су минималне површине у ратарској и повртарској производњи које улазе у систем обрачна премија и тиме повећао број корисника. Повећана је подршка за повртарство, љековито биље и подршка по условном грлу. Конкретно, ове године органски произвођачи добијају 350€/ха за вишегодишње засаде, 300€/ха за производњу поврћа, љековитог/ароматичног биља, 250€/ха за производњу сјеменског и садног материјала и 200€/ха за ратарску производњу. У сточарској производњи по условном грлу краве, јунице, овце и козе 85€; по јединки живине 4€ и по кошници 30€. Додатно, постоји мјера „Унапређење квалитета производа“ кроз коју је обезбијеђена подршка сертификованим органским произвођачима у износу 300€ по произвођачу. Поврх свега, услуге контроле и сертификације су бесплатне. Дакле, и те трошкове сноси држава.

Осим финансијске помоћи МПРР интензивно учествује у пружању адекватне едукације органским произвођачима, олакшава доступност информацијама, стандардима и трендовима у области органске производње. Само у прошлој години МПРР је организовало студијско путовање за органске произвођаче Француској и Њемачкој.

Такође, МПРР је посвећено и промоцији и афирмацији органских произвођача и њихових производа. У 2015. години МПРР је покренуло кампању за промоцију органске домаће хране и пројекат „Дани црногорске органске хране“. Министарство је купило десет штандова и уступило их на коришћење Националном удружењу органских произвођача „Органиц Монтенегро“. Пројекат је осмишљен на начин да произвођачи своје производе излажу једном недељно на Тргу независности у Подгорици.

У циљу још боље промоције пољопривредних производа ове године МПРР је подржало и иницијативу ТО Будва за покретање пројекта „Пијаца руралних производа“ и успјело да поред произвођача с територије Општине Будва укључи и органски произвођаче чланове удружења „Органиц Монтенегро“. На тај начин једном недељно могу да пласирају своје производе у туристичкој пријестоници. Са истом намјером покренут је пројекат „Караван органских и традиционалних производа“ који је осмишљен поводом обиљежавања јубилеја 10 година независности Црне Горе. Караван је обишао више градова, посебно оних у којима борави значајнији број туриста.

Управо је посљедњи пројекат „Караван органских и традиционалних производа“ послужио као повод удружењу „Органиц Монтенегро“ да изнесе оптужбе на рачун МПРР, које сматрамо неоснованим и непримјереним. Наиме, из удружења су истакли да нијесу на вријеме били упознати са пројектом и да су посјете општинама Подгорици и Никшићу произвођаче коштале жртвовања дана и изложиле додатним трошковима. Имајући у виду све наведене чињенице апсурдно је износити оцјене да Министарство жели да произвођаче изложи додатном трошку или да на било који други начин дјелује у супротности са њиховим интересима. Уцјењивачки ултиматуми, малициозне изјаве и неспремност за сарадњу које је удружење „Органиц Монтенегро“ овом приликом демонстрирало, нарушава изванредан однос које Министарство има са осталим органским произвођачима и баца сијенку на напредак који је Црна Гора постигла у области повећања конкурентности тржишта својих пољопривредних производа.

Изражавамо искрену наду да ће „Органиц Монтенегро“ увидјети грешку, размотрити своје наводе и кориговати будући однос према Министарству, јер сарадња није једносмјерна, већ двосмјерна улица. Блиједе покушаје политизације треба оставити по страни и латити се посла. Само са још више рада и још бољим резултатима можемо ићи напријед. Оне које мисле супротно, затрпаће прашина сопственог пораза.

допис удрузења Органиц Монтенегро

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја