Manja slova Veća slova RSS
>

IPARD Agencija za uspješan dalji razvoj crnogorskih poljoprivrednika

U Podgorici svečano otvoren prostor IPARD Agencije

U Podgorici svečano otvoren prostor IPARD Agencije
Datum objave: 27.04.2016 17:39 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović sa saradnicima i poljoprivrednim proizvođačima svečano je danas otvorio nove prostorije Direktorata za IPARD plaćanja (IPARD Agencije). Time je ispunjen važan preduslov za punu akreditaciju Agencije. Akreditacijom IPARD Agencije crnogorskim poljoprivrednicima biće omogućeno korišćenje sredstva iz IPARD programa. Obezbjeđivanje adekvatnog prostora, definisanog standardima EU, snažna je poruka u susret otvaranju pregovora sa EU u poglavljima u oblasti poljoprivrede.

Generalni direktor IPARD Agencije Blagota Radulović ocijenio je da se otvaranjem novog prostora, u kome će se prema EU standardima obavljati procedure vezane za realizaciju projekata podrške poljoprivrednicima i buduća direktna plaćanja, otvara i novo poglavlje razvoja crnogorske poljoprivrede. On je podsjetio da je IPARD Agencija formirana 2013. godine kao Direktorat u Ministarstvu poljoprivrede, da je u kratkom roku urađen ozbiljan posao vezan za obuku zaposlenih, opremanje i adaptaciju prostora, usvajanje standarda, realizaciju šest javnih poziva za bespovratnu podršku poljoprivrednicima i sedmi koji je u toku.  „Sada imamo potpuno funkcionalnu agenciju. Zaposleni su obučeni da imlementiraju mjere podrške prema EU pravilima. Imamo i potrebnu infrastrukturu. Prostor je nov i u njemu neće raditi samo zaposleni, već je prostor prvenstveno namijenjen poljoprivrednim proizvođačima koji će u Agenciji imati sve uslove i mogućnosti za uspješno apliciranje i dobijanje podrške“, kazao je Radulović.

MPRRMPRR

On je pojasnio da je adekvatan prostor za rad Agencije jedan od uslova za konačnu akreditaciju, nakon čega će crnogorskim poljoprivrednicima biti omogućena i sredstva za podršku iz IPARD programa.

Prostor u kome je smještena IPARD agencija, u Moskovskoj ulici 101, opremljen je po najsavremenijim standardima. Posebno je bitan standard ISO 27002 vezan za sistem informacione bezbjednosti. Ispunjavanje ovog standarda ogleda se u posebnom načinu opremanja prostorija, rasporeda i namjene prostorija, IT sistema i kontrole aktivnosti.

Nakon što je sa poljoprivrednim proizvođačima obišao prostorije, ministar Ivanović je čestitao kompletnom timu zaposlenih na čelu sa direktorom Radulovićem ističući da „sve viđeno nije rezultat prazne priče, nerada i mudrovanja, već rezultat napornog rada i istrajavanja jednog mladog, ali već iskusnog, tima zaposlenih u Direktoratu koji nimalo ne zaostaje za kolegama iz zemalja EU“. On je ocijenio da je Evropskoj uniji danas poslata snažna poruka iz Podgorice da je jedan mlad, ali iskusan tim sposoban da realizuje sve ono što je dogovoreno sa predstavicima EK.

Ivanović je podsjetio da je početak ozbiljnog rada na uspostavljanju Agencije počeo prije tri godine. „Od juna 2013. godine, kada smo dali prvu akreditaciju, do danas prošli smo više revizija, kontrola i svaki put smo dobili maksimalnu ocjenu. To je bio i razlog što je Svjetska banka nedavno pozvala Ministarstvo poljoprivrede da svoje iskustvo iz realizacije projekta MIDAS i IPARD-like podijeli na održanoj klonferenciji u Vašingtonu sa drugim zemljama koje su zainteresovane da razvijaju poljoprivredu“ kazao je Ivanović, dodajući da sve to ne bilo moguće da nije bilo vrijednih poljoprivrednih proizvođača. Ministar se zahvalio poljoprivrednim proizvođačima koji su danas prisustvovali otvaranju prostora Agencije. Predstavnici vinogradarstva, stočarstva, pčelarstva i ratarstva reprezentovali su sektore u kojima je tokom proteklih godina ostavren veliki napredak.

MPRRMPRR

Ministar je istakao da je IPARD Agencija prije svega namijenjena poljopriverdnim proizvođačima sa kojima će Ministarstvo korak po korak ići u susret direktnim plaćanjima po EU modelu, sa kojim se crnogorska politika već postepeno usaglašava. Podsjećajući da je realizacija projekata IPARD-like 1 i IPARD-like 2 u toku, ministar Ivanović je kazao da je cilj ovih projekata, kao i prethodnog MIDAS, da što više proizvođača povuče što više obezbijeđenih sredstava. „Mnoge zemlje u EU nijesu uspjele da odobrena sredstva u potpunosti povuku. Naš cilj je da povučemo cio iznos i sve što smo do sada radili ide u pravcu da sam prilično siguran da ćemo u tome i uspjeti. Pored toga, obezbijedili smo za poljoprivredu i kreditna sredstva. Očekujemo da se efekti realizuju kroz nova radna mjesta, dalji rast proizvodnje, postepenu suspstituciju uvoza za proizvode koje možemo proizvoditi u Crnoj Gori i povećanje izvoza konkurentnih proizvoda“, kazao je Ivanović.

Odgovarajući na pitanje novinara o tempu realizacije projekata ugovorenih kroz IPARD-like projekte, ministar je kazao da će tempo realizacije i isplate zaključenih ugovora kroz IPARD-like 1 i onih koji će biti zaključeni kroz IPARD-like 2 zavisiti kao i do sada - od ciklusa poljoprivredne proizvodnje, a ne od izbornih ciklusa. „Želim vrlo jasno da pošaljem još jednu poruku. Mi se u poljoprivredi ne možemo prilagođavati izbornim ciklusima, već ciklusima koji postoje u poljoprivredi. Naš primarni cilj je da obezbijedimo što više novca i da što više novca dođe do poljoprivrednih proizvođača. Sve što radimo - radimo kroz javne pozive na koje se mogu javiti SVI koji žive u Crnoj Gori. SVI koji ispune uslove zaključiće ugovore. Volio bih da mi neko kaže u čemu se ogleda zloupotreba. Mislim da imamo veći problem sa onima koji bi samo da sjede i ne rade, a ne sa izbornim ciklusima“, poručio je ministar Ivanović.

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja