Manja slova Veća slova RSS
>

Poziv za predavanje zahtjeva za direktna plaćanja po osnovu uzgoja višegodišnjih poljoprivrednih kultura za 2016. godinu

Poziv za predavanje zahtjeva za direktna plaćanja po osnovu uzgoja višegodišnjih poljoprivrednih kultura za 2016. godinu
Datum objave: 27.02.2016 12:50 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Agrobudžetom za 2016. godinu po prvi put predviđena su godišnja plaćanja za uzgoj višegodišnjih poljoprivrednih kultura: vinove loze, voćnih vrsta, ljekovitog i aromatičnog bilja.

Visina podrške je do 160€ po hektaru zasađene površine, a pravo na podršku po ovom programu imaju nosioci poljoprivrednih gazdinstava upisanih u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji zadovoljavaju sljedeće kriterijume.

- Posjeduju zasad minimalne površine od 0,5ha. Ukoliko se sabiraju površine od dvije ili više parcela, svaka od njih mora biti najmanje površine 0,3ha;
- Posjeduju zasad u kojem su biljke pravilano geometrijski raspoređene, tj. u kojem je definisan međuredni i razmak između biljaka u redu;
- Poštuju principe dobre poljoprivredne prakse, redovno primjenjuju agrotehničke mjere;
- Blagovremeno dostave u cjelosti popunjen obrazac zahtjeva za podršku.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 30. maj 2016. godine.

Plaćanje po hektaru za višegodišnje zasade uvodi se u skladu sa Startegijom razvoja poljoprivrede i ruralnih područja i Akcionim planom kojim je planirano da se od ove godine direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji prošire. Do sada su obuhvatala samo ratarsku proizvodnju, a od ove godine i višegodišnje zasade: voćnjake, maslinjake, vinograde i zasade ljekovitog bilja. Na ovaj način postepeno se usklađuje nacionalna politika podrške sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Istovremeno obezbjeđuje se uvezivanje u bazu podataka većeg broja poljoprivrednih gazdinstava i obradivih površina.

Zahtjev za ostvarivanje prava na direktna plaćanja za višegodišnje zasade podnosi se putem pošte ili neposredno na pisarnicu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Rimski trg br. 46, 81000 Podgorica, Crna Gora.

Napomena: Svi korisnici podrške kroz mjere agrobudžeta za 2016. godinu, moraju biti registrovani ili predati kompletnu dokumentaciju za registraciju u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa Pravilnikom o obliku i načinu vođenja registra subjekata i registra poljoprivrednih gazdinstava (Službeni list Crne Gore, br. 16/14), najkasnije do isplate premija.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kao i obrazac zahtjeva za ostvarivanje prava na podršku po hektaru za višegodišnje zasade nalaze se na sajtu Ministarstva poljoprivrede i rralnog razvoja. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona: 020/482-383.

 

Agrobudžetski program 1.1.6.

obrazac zahtjeva za diretna plaćanja za višegodi[nje zasade.

PR Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja