Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: На радионици представљени ЕУ прописи у области алкохолних пића

Датум објаве: 31.03.2015 16:20 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са ТАИЕX програмом Европске комисије организовало је  едукативну радионицу на тему алкохолних пића, с циљем да представници надлежних институција и произвођачи на најбољи начин разумију ЕУ законодавство у овој области. Радионица је значајна посебно због тога што је за 2015. годину планирано доношење новог Закона о алкохолним пићима, у циљу усклађивања са ЕУ прописима у овој области.

На радионици је учествовало око 30 учесника. Поред представника Министарства пољопривреде, присуствовали су произвођачи, представници савјетодавних служби, представници Министарства финансија, Управе Царина и научних институција. Искуства и знања из ЕУ пренијели су стручњаци из министарстава пољопривреде Њемачке, Италије и Хрватске.

 

Експерти су представили важеће европско законодавство, а говорили су и о уређењу ове области у њиховим земљама, ситуацији прије уласка у ЕУ, потенцијалима за географско означавање алкохолних пића, као и начинима како су регулисани и заштићени произвођачи који производе мале количине. Представили су процедуре регистрације произвођача, обављање лабораторијских испитивања и службене контроле.

За Црну Гору веома је било значајно искуство Хрватске која има сличну производњу, у смислу традиционалности у производњи алкохолних пића. Министарство пољопривреде Хрватске прописује процес производње, означавање и презентовање алкохолних пића, док Министарство финансија уређује наплату акциза и врши контролу путем Управе Царина и царинске инспекције. Непосредно прије уласка у ЕУ Хрватска је донијела прописе о наплати акциза, путем којих је направљена категоризација произвођача по обиму производње. Такође ова земља је географски заштитила  шест алкохолних пића (хрватска лоза, хрватска траварица, хрватски пелинковац, хрватска стара шљивовица, славонска шљивовица, задарски марасцхино), поред националне и на нивоу ЕУ. 

 

Учесници радионице су били изузетно интерактивни, изразили су  интересовање и добили одговоре на многа питања у вези са уређењем области алкохолних пића. 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја