Manja slova Veća slova RSS
>

Poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju 4,1 milion eura

Objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD-like projekat

Datum objave: 07.12.2014 10:20 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas u dnevnom listu "Pobjeda" Javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za investicije u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD-like projekat, u kome će poljoprivrednim proizvođačima biti na raspolaganju 4,1 milion eura.

IPARD like projekat finansira Evropska unija, a realizovaće ga Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) u saradnji sa Svjetskom bankom.

Cilj IPARD like projekta je jačanje crnogorske poljoprivrede i dostizanje potrebnih standarda, posebno u dijelu pripreme Crne Gore za korišćenje IPARD sredstava, planiranih za 2016. godinu. 

Podrška ovog tipa ima za cilj da pripremi crnogorski sektor poljoprivrede kao i institucije za buduće članstvo u EU kroz modernizaciju proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti, kao i dostizanje standarda zajednice (EU) na polju: povećanja kvaliteta proizvoda; higijene i bezbjednosti hrane; poboljšanja konkurentnosti porodičnih gazdinstava; uvođenja novih tehnologija i inovacija i otvaranja novih tržišnih mogućnosti; poboljšanja kvaliteta proizvoda uz ispunjavanje EU standarda u oblasti bezbjednosti hrane i zaštite životne sredine; očuvanja proizvodnje tradicionalnih proizvoda; povezivanja sektora poljoprivrede i sektora turizma; obogaćivanja turističke ponude specifičnim i rijetkim proizvodima visokog kvaliteta.

Sve detaljne informacije o procedurama nabavki, kriterijumima prihvatljivosti, potrebnoj dokumentaciji usaglašene su sa Evropskom unijom i Svjetskom bankom, i nalaze se u Operativnom priručniku za IPRAD-like, koji će poljoprivrednicima biti dostupan na sajtu Ministarstva.

Projekcija je da će 50 odsto sredstava biti usmjereno na stočarsku proizvodnju, 40 odsto na biljnu proizvodnju i pčelarstvo, a 10 odsto investicije u akvakulturi. Minimalan iznos investicije je 10.000 eura, a maksimalan 100.000 eura.

Prijem zahtjeva za odobravanje projekata vršiće se od 29. decembra 2014. godine do 28. februara 2015. godine, a sa Info kampanjom upoznavanja poljoprivrednih proizvođača sa uslovima i kriterijumima za apliciranje predstavnici Ministarstva krenuće već početkom naredne sedmice.

Prema planu predstavnici Ministarstva iduće sedmice organizovaće predstavljanje poziva u Pljevljima, Žabljaku, Šavniku, Nikšiću, Herceg-Novom, a zatim se info-kampanja nastavlja u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Petnjici, Beranama. Poljoprivredni proizvođaći biće redovno obavještavani o radionicama koje se planiraju u svim opštinama.

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve poljoprivredne proizvođače da prisustvuju info-radionicama, bez obzira imaju li namjeru da apliciraju, jer će informacije koje će dobiti biti korisne i za sve naredne pozive za podršku.

Javni oglas IPARD-like

Operativni prirucnik IPARD like

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja