Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пољопривредним произвођачима на располагању 4,1 милион еура

Објављен Јавни позив за додјелу бесповратне подршке инвестицијама у пољопривредна газдинства кроз ИПАРД-лике пројекат

Датум објаве: 07.12.2014 10:20 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас у дневном листу "Побједа" Јавни позив за додјелу бесповратне подршке за инвестиције у пољопривредна газдинства кроз ИПАРД-лике пројекат, у коме ће пољопривредним произвођачима бити на располагању 4,1 милион еура.

ИПАРД лике пројекат финансира Европска унија, а реализоваће га Министарство пољопривреде и руралног развоја (МПРР) у сарадњи са Свјетском банком.

Циљ ИПАРД лике пројекта је јачање црногорске пољопривреде и достизање потребних стандарда, посебно у дијелу припреме Црне Горе за коришћење ИПАРД средстава, планираних за 2016. годину. 

Подршка овог типа има за циљ да припреми црногорски сектор пољопривреде као и институције за будуће чланство у ЕУ кроз модернизацију производње и јачање производне конкурентности, као и достизање стандарда заједнице (ЕУ) на пољу: повећања квалитета производа; хигијене и безбједности хране; побољшања конкурентности породичних газдинстава; увођења нових технологија и иновација и отварања нових тржишних могућности; побољшања квалитета производа уз испуњавање ЕУ стандарда у области безбједности хране и заштите животне средине; очувања производње традиционалних производа; повезивања сектора пољопривреде и сектора туризма; обогаћивања туристичке понуде специфичним и ријетким производима високог квалитета.

Све детаљне информације о процедурама набавки, критеријумима прихватљивости, потребној документацији усаглашене су са Европском унијом и Свјетском банком, и налазе се у Оперативном приручнику за ИПРАД-лике, који ће пољопривредницима бити доступан на сајту Министарства.

Пројекција је да ће 50 одсто средстава бити усмјерено на сточарску производњу, 40 одсто на биљну производњу и пчеларство, а 10 одсто инвестиције у аквакултури. Минималан износ инвестиције је 10.000 еура, а максималан 100.000 еура.

Пријем захтјева за одобравање пројеката вршиће се од 29. децембра 2014. године до 28. фебруара 2015. године, а са Инфо кампањом упознавања пољопривредних произвођача са условима и критеријумима за аплицирање представници Министарства кренуће већ почетком наредне седмице.

Према плану представници Министарства идуће седмице организоваће представљање позива у Пљевљима, Жабљаку, Шавнику, Никшићу, Херцег-Новом, а затим се инфо-кампања наставља у Колашину, Мојковцу, Бијелом Пољу, Петњици, Беранама. Пољопривредни произвођаћи биће редовно обавјештавани о радионицама које се планирају у свим општинама.

Министарство пољопривреде позива све пољопривредне произвођаче да присуствују инфо-радионицама, без обзира имају ли намјеру да аплицирају, јер ће информације које ће добити бити корисне и за све наредне позиве за подршку.

Јавни оглас ИПАРД-лике

Оперативни прируцник ИПАРД лике

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја