Manja slova Veća slova RSS
>

Realan pogled na poljoprivredne potencijale i šanse za rast

U Podgorici održana završna javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2014-2020

U Podgorici održana završna javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2014-2020
Datum objave: 18.11.2014 19:06 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Predlog strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2014-2020 koji su uradili zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa ekspertima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), u skladu je sa principima planiranja koji se primjenjuju u EU i nacionalnim interesima zasnovanim na razvojim potencijalima Crne Gore. Iskazano strateško opredjeljenje u ovom dokumentu ide u pravcu stvaranja konkurentne proizvodnje kvalitetnih proizvoda, otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja kvaliteta života u ruralnim područjima. Istaknuta je i potreba povezivanja poljoprivrede sa drugim sektorima, prije svega sa turizmom.

Ovo je danas saopšteno u Podgorici na javnoj raspravi o Nacrtu strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja, koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Za ostvarivanje vizije razvoja crnogorske poljoprivrede, prema riječima jednog od eksperata koji je učestvovao u procesu izrade strategije - Kaja Mortensena, odabrane su mjere za investicije, za promociju proizvodnje kvalitetnih proizvoda sa većom dodatom vrijednošću, mjere koje omogućavaju razvoj funkcionalnog tržišta, udruživanje poljoprivrednika, ukrupnjavanje zemljišta, prenos znanja, uvođenje novih tehnologija i inovacija u proizvodnji. „Za rast konkurentnosti značajne su mjere za povećanje investicija u poljoprivredu, orjentisanost ka proizvodima visokog kvaliteta i veće dodane vrijednosti, kao što su brendiranje, geografske oznake i organska proizvodnja, kao i unapređenje organizacija proizvođača i prenosa znanja“, ocijenio je Mortensen.

On je poručio da se u procesu pridruživanja EU i postizanju veće konkuretnosti moraju poštovati standardi koji se odnose na bezbjednost hrane, zatim tržišni standardi, kao i institucionalni kapaciteti za finansijsko upravljanje. „Crnogorsku poljoprivredu, nakon što vaša zemlja postane članica EU, očekuje značajno povećanje podrške za direktna plaćanja i ruralni razvoj. Iskustva drugih zemalja pokazuju da je taj iznos i sedam puta veći od pretpristupnog. Za razvoj poljoprivrede, prenos znanja i usvajanje standarda potrebno je vrijeme, ali je važno pripremiti se na vrijeme, jer konkurencija iz EU i drugih tržišta će rasti, a zatvaranje granica nije opcija“, poručio je Mortensen učesnicima javne rasprave u Podgorici, među kojima su bili i poljoprivredni proizvođači.

Ministar Ivanović je istakao da je izuzetno važno što je Predlog strategije uradio mladi tim Ministarstva poljoprivrede uz podršku FAO, jer je napravljen živ dokument koji će se realizovati. „Bili smo čvrsto na zemlji, pažljivo smo razgovarali o tome šta u kom roku možemo da postignemo. Ovim dokumentom stvorili smo osnov za pokretanje nekoliko važnih pitanja tokom pregovora“, kazao je ministar Ivanović.

On je dodao da su rasprave o Predlogu strategije održane u brojnim institucijama, poslovnim asocijacijama i udruženjima, kao i u više crnogorskih gradova, te da je sve to sastavni dio transparentne procedure. „Međutim, ono što me muči je uočavanje obrazca ponašanja koji nije dobar. Prvog dana kada se otvori javna rasprava svi krenu sa velikim idejama i pričom. Ali kako se rasprava privodi kraju, nema konkretnih predloga. Čini mi se da smo mi u Ministarstvu bili maratonci koji su imali snage da jedan dug proces dovedu do kraja. Volio bih da su svi oni koji su uzeli toliko mnogo vazduha da bi čovjek očekivao makar konstruktivnu kritiku, dali konkretne predloge. Nismo zatvoreni za dobre, normalne predloge, ali ne možemo odustati od osnovnih principa“, rekao je ministar Ivanović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo poljoprivrede gradi sistem, korak po korak, u kome postoji prostor za nove institucije, reorganizaciju postojećih, ali se to ne može postići preko noći. „Drago mi je da dobijamo sve više pozitivnih komentara iz Evropske komisije za sve što smo do sada uradili. Najbolju konkretnu potvrdu da je to tako predstavljaju sredstva koja smo dobili, a koja ćemo usmjeriti poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Ivanović.

On je ocijenio da je osnovni problem crnogorske poljoprivrede nekonkurentnost. „U ovom momentu nismo spremni da izdržimo konkurenciju EU. Zato se ovaj dokument bavi konkretnim mehanizmima koji treba da povećaju konkuretnost, s ciljem da do 2020. godine što više poljoprivrednih proizvođača bude sposobno da izdrži konkurenciju. Strategija predviđa i vezu sa drugim sektorima, posebno sa turizmom. Mi nemamo problem da u Crnoj Gori proizvedemo mnogo toga, ali imamo problem cijene po kojoj to moćemo da učinimo. Zato pokretanje pojedinih segmenata proizvodnje gubi smisao ako su troškovi visoki. Bilo je potrebno da identifikujemo niše koje će stvoriti prostor da poljoprivredne proizvođače usmjeravamo ka tim nišama i postepeno jačamo njihovu konkuretnost. Niko nam ne brani da se fokusiramo na kvalitet, na jačanje veze između poljoprivrede i turizma“, rekao je ministar Ivanović.

Ivanović je kao posebne segmente strategije istakao istraživanje, razvoj i obrazovanje proizvođača, jer bez toga, kako je kazao, nema rasta konkuretnosti.

Tokom prethodne dvije godine, prema riječima ministra, gotovo je iscrpljen maksimum iz poljoprivredne proizvodnje na ovom nivou, te da se dalje ne može ići bez investicija, navodeći već kreirane mogućnosti koje se odnose na IPARD-like program, drugu fazu ovog projekta o kojoj se već pregovara sa Evropskom komisijom, zatim projekat IPARD čija će primjena početi od 2016. godine, ali i da su važna sredstva obezbijeđena iz drugih izvora, kao što je kredit iz Abu Dabi fonda. „Važna su nam sva sredstva koja će biti opredijeljana za razvojne projekte u sektoru poljoprivrede, jer nemamo vremena za čekanje“, poručio je ministar Ivanović na javnoj raspravi o nacrtu strategije u Podgorici. 

Izlaganje ministra Prof. dr Petra Ivanovića na prezentaciji nacrta strategije razvoja poljoprivrede

Izjava Kaja Mortensena FAO eksperta o nacrtu strategije razvoja poljoprivrede

Kadrovi sa perezentacije nacrta strategije razvoja poljoprivrede

Odgovor ministra Prof. dr Petra Ivanovića na pitanje novinara o zabrani izvoza mesa u Rusiju

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja