Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Реалан поглед на пољопривредне потенцијале и шансе за раст

У Подгорици одржана завршна јавна расправа о Нацрту стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2014-2020

У Подгорици одржана завршна јавна расправа о Нацрту стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2014-2020
Датум објаве: 18.11.2014 19:06 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Предлог стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2014-2020 који су урадили запослени у Министарству пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са експертима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), у складу је са принципима планирања који се примјењују у ЕУ и националним интересима заснованим на развојим потенцијалима Црне Горе. Исказано стратешко опредјељење у овом документу иде у правцу стварања конкурентне производње квалитетних производа, отварања нових радних мјеста и побољшања квалитета живота у руралним подручјима. Истакнута је и потреба повезивања пољопривреде са другим секторима, прије свега са туризмом.

Ово је данас саопштено у Подгорици на јавној расправи о Нацрту стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја, коју је организовало Министарство пољопривреде и руралног развоја.

За остваривање визије развоја црногорске пољопривреде, према ријечима једног од експерата који је учествовао у процесу израде стратегије - Каја Мортенсена, одабране су мјере за инвестиције, за промоцију производње квалитетних производа са већом додатом вриједношћу, мјере које омогућавају развој функционалног тржишта, удруживање пољопривредника, укрупњавање земљишта, пренос знања, увођење нових технологија и иновација у производњи. „За раст конкурентности значајне су мјере за повећање инвестиција у пољопривреду, орјентисаност ка производима високог квалитета и веће додане вриједности, као што су брендирање, географске ознаке и органска производња, као и унапређење организација произвођача и преноса знања“, оцијенио је Мортенсен.

Он је поручио да се у процесу придруживања ЕУ и постизању веће конкуретности морају поштовати стандарди који се односе на безбједност хране, затим тржишни стандарди, као и институционални капацитети за финансијско управљање. „Црногорску пољопривреду, након што ваша земља постане чланица ЕУ, очекује значајно повећање подршке за директна плаћања и рурални развој. Искуства других земаља показују да је тај износ и седам пута већи од претприступног. За развој пољопривреде, пренос знања и усвајање стандарда потребно је вријеме, али је важно припремити се на вријеме, јер конкуренција из ЕУ и других тржишта ће расти, а затварање граница није опција“, поручио је Мортенсен учесницима јавне расправе у Подгорици, међу којима су били и пољопривредни произвођачи.

Министар Ивановић је истакао да је изузетно важно што је Предлог стратегије урадио млади тим Министарства пољопривреде уз подршку ФАО, јер је направљен жив документ који ће се реализовати. „Били смо чврсто на земљи, пажљиво смо разговарали о томе шта у ком року можемо да постигнемо. Овим документом створили смо основ за покретање неколико важних питања током преговора“, казао је министар Ивановић.

Он је додао да су расправе о Предлогу стратегије одржане у бројним институцијама, пословним асоцијацијама и удружењима, као и у више црногорских градова, те да је све то саставни дио транспарентне процедуре. „Међутим, оно што ме мучи је уочавање образца понашања који није добар. Првог дана када се отвори јавна расправа сви крену са великим идејама и причом. Али како се расправа приводи крају, нема конкретних предлога. Чини ми се да смо ми у Министарству били маратонци који су имали снаге да један дуг процес доведу до краја. Волио бих да су сви они који су узели толико много ваздуха да би човјек очекивао макар конструктивну критику, дали конкретне предлоге. Нисмо затворени за добре, нормалне предлоге, али не можемо одустати од основних принципа“, рекао је министар Ивановић.

Према његовим ријечима, Министарство пољопривреде гради систем, корак по корак, у коме постоји простор за нове институције, реорганизацију постојећих, али се то не може постићи преко ноћи. „Драго ми је да добијамо све више позитивних коментара из Европске комисије за све што смо до сада урадили. Најбољу конкретну потврду да је то тако представљају средства која смо добили, а која ћемо усмјерити пољопривредним произвођачима“, рекао је Ивановић.

Он је оцијенио да је основни проблем црногорске пољопривреде неконкурентност. „У овом моменту нисмо спремни да издржимо конкуренцију ЕУ. Зато се овај документ бави конкретним механизмима који треба да повећају конкуретност, с циљем да до 2020. године што више пољопривредних произвођача буде способно да издржи конкуренцију. Стратегија предвиђа и везу са другим секторима, посебно са туризмом. Ми немамо проблем да у Црној Гори произведемо много тога, али имамо проблем цијене по којој то моћемо да учинимо. Зато покретање појединих сегмената производње губи смисао ако су трошкови високи. Било је потребно да идентификујемо нише које ће створити простор да пољопривредне произвођаче усмјеравамо ка тим нишама и постепено јачамо њихову конкуретност. Нико нам не брани да се фокусирамо на квалитет, на јачање везе између пољопривреде и туризма“, рекао је министар Ивановић.

Ивановић је као посебне сегменте стратегије истакао истраживање, развој и образовање произвођача, јер без тога, како је казао, нема раста конкуретности.

Током претходне двије године, према ријечима министра, готово је исцрпљен максимум из пољопривредне производње на овом нивоу, те да се даље не може ићи без инвестиција, наводећи већ креиране могућности које се односе на ИПАРД-лике програм, другу фазу овог пројекта о којој се већ преговара са Европском комисијом, затим пројекат ИПАРД чија ће примјена почети од 2016. године, али и да су важна средства обезбијеђена из других извора, као што је кредит из Абу Даби фонда. „Важна су нам сва средства која ће бити опредијељана за развојне пројекте у сектору пољопривреде, јер немамо времена за чекање“, поручио је министар Ивановић на јавној расправи о нацрту стратегије у Подгорици. 

Излагање министра Проф. др Петра Ивановића на презентацији нацрта стратегије развоја пољопривреде

Изјава Каја Мортенсена ФАО експерта о нацрту стратегије развоја пољопривреде

Кадрови са перезентације нацрта стратегије развоја пољопривреде

Одговор министра Проф. др Петра Ивановића на питање новинара о забрани извоза меса у Русију

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја