Manja slova Veća slova RSS
>

Dalji razvoj farmi i finalnih proizvoda

Saopštenje: Završen seminar o kozarstvu i organskoj proizvodnji u Nikšiću

Datum objave: 26.10.2014 18:37 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Završeno je dvodnevno Savjetovanje o kozarstvu i organskoj proizvodnji koje je organizovalo Udruženje kozara i ovčara "Montecapra", a podržali Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Nikšić. Savjetovanje je primjer kako saradnja udruženja, stručnjaka, relevantnih institucija, opštine, Ministarstva poljoprivrede, Veterinarske uprave i Savjetodavne službe može dovesti do kvalitetnih zaključaka i novih ideja.

Preporuka stručnjaka je da se intenzivira organsko kozarstvo, dalje razvijaju privatne farme i jača segment pakovanja finalnih proizvoda jer trenutno nema problema sa plasmanom proizvoda prije svega zbog izuzetno velike tražnje na lokalnom, evropskom i ruskom tržištu.

Kroz diskusiju Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović isključio je mogućnost da se država miješa u pitanja otkupa. „Nije cilj države da se bavi otkupom, već da vidimo koje su to mjere kojima treba dalje da olakšamo proces proizvodnje, ali otkupom treba da se bavi privatni sektor. Dalje, koje su to mjere kojima treba da da olakšamo preradu, preradom treba da se bavi privatni sektor“ i ukazao da bavljenje kozarstvom može biti profitabilno, te da je država investira, a ne ulaže, u kozarstvo. „Mi ne želimo da ulažemo u kozarstvo, nego da investiramo, što je velika razlika. Kod ulaganja ne očekujete povrat, kod investicija očekujete“ rekao je Ministar Ivanović.

Učesnici seminara saglasni su da je potrebno: 

- uspostaviti matičnu evidenciju koza i ovaca;

- napraviti selekciju postojećih grla;

- dalje ulaganje u lokalnu infrastrukturu;

- razmotriti plan vakcinacije grla;

- nastaviti dalje sa procesom edukacije;

- razviti plan razvoja stočarstva i program uzgoja koza i ovaca;

Drugog dana seminara, gostujući stručnjaci, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede kroz prezentacije i diskusiju, ukazali su poljoprivrednim proizvođačima na mogućnost razvoja kozarstva i ovčarstva, kao i oblike podrške. Kako bi se plasman proizvoda olakšao, potrebno je da se proizvođači udružuju kako bi se planirao i zajednicki plasirao višak mesa i mlijeka preko mljekara i mesnih industrija.

Učešće ministra Ivanovića u diskusiji 1

Učešće ministra Ivanovića u diskusiji 2

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja