Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Ministar Milošević se sastao sa timom Svjetske banke za praćenje MIDAS projekta

Saopštenje: Ministar Milošević se sastao sa timom Svjetske banke za praćenje MIDAS projekta
Datum objave: 11.09.2012 14:33 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević sa saradnicima sastao se danas, 11. sepetmbra, sa timom Svjetske banke iz Vašingtona, koju predvodi Malathi S. Jayawickrama, šef  tima za praćenje projekta MIDAS. Takođe sastanku je prisustvovao i gospodin Pier Iv Belo, predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Gospođa Malathi pozdravila je uspješno sprovođenje projekta MIDAS i istakla njegov značaj za jačanje i unapređenje konkuretnosti poljoprivrednog sektora Crne Gore, kao i za pripremu korišćenja pretpristupnih fondova IPA-e za V komponetu - ruralni razvoj, (IPARD). Posebno je istakla zadovoljstvo što su procedure sprovođenja grantova transparetne, uspostavljen je visok stepen povjerenja između Ministarstva i krajnjih korisnika podrške i zahvalila se svim zaposlenim na ovom projektu na naporu koji su uložili. 

MPRR 

Takođe, Evropska komisija je pohvalila uspješno sprovođenje projekta i naglasila njegov značaj za pripremu administracije i poljoprivrednih proizvođača za buduće korišćenje EU fondova, a to najbolje potvrđuje izvještaj revizora EK koji su boravili u Ministarsvu u martu ove godine. 

Ministar je upoznao sagovornike o realizaciji projekta MIDAS sa posebnim osvrtom na komponentu za grantove kroz koju je do sada realizovan Prvi poziv koji je bio otvoren od 15. aprila do 13. jula 2011. godine, i u tom intervalu je primljeno 780 aplikacija, za vrijednosti investicija 20,754,440.57 €, od čega je odobreno 303 aplikacije, tj investicija u iznosu od 7, 311 ,856.87 €, od toga bespovratna podrška iznosi 3, 659, 284.44 €.

Drugi poziv za grantove iz Globalnog fonda za zaštitu životne sredine  (GEF), objavljen je 30. juna 2012., a dostavljanje ponuda traje od 15. jula do 15. septembra 2012. , i sastoji se od dvije poljoprivredno ekološke mjere: mjera 1: Poljoprivredno-ekološke investicije u planinska poljoprivredna gazdinstva, i mjera 2: Upravljanje stajskim đubrivom i sprečavanje erozije. Za ove mjere će se koristiti GEF sredstva (2 miliona €, sa 60 % naše podrške). Kampanja je u toku, kako po gradovima, tako i po selima i katunima.

Pripremljen je i treći javni poziv i dostavljen je Banci na saglasnost i nakon dobijanja iste poziv će biti objavljen.

Zajednički je konstantovano da su Ministarstvo, Savjtodavna služba u biljnoj proizvodnji i Služba za selekciju stoke prijemom 69 pripravnika, svršenih studenata poljoprivrednih fakuletata,  značajno kadrovski ojačani što će doprinjeti još boljo realizaciji MIDAS projekta.

Osim o aktivnostima koje se realizuju za sprovođenje grantova razgovaralo se i o aktivnostima na ostalim komponentama, jačanje savjetodavnih službi u okviru koje je urađen priručnik za Dobru poljoprivrednu praksu. Završeni su radovi na rekonstrukciju Instituta za biologiju mora u Kotoru u junu ove godine, za koji je iz MIDAS sredstava izdvojeno ukpno 350.000 €, kupljena  je oprema za Specijalističku veterinarsku laboratoriju ukupne vrijednosti 210.000 €.