Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Obilazak katuna na planini Lukavica na kojima su ugrađeni fotonaponski sistemi za solarnu energiju

Saopštenje: Obilazak katuna na planini Lukavica na kojima su ugrađeni fotonaponski sistemi za solarnu energiju
Datum objave: 18.07.2012 15:40 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Pomoćnik ministra za ruralni razvoj Igor Golubović i pomoćnica ministra za energetsku efikasnost Dragica Sekulić sa saradnicima obišli su katune na planini Lukavica, na kojima je kroz prvi Javni poziv za dodjelu podrške za korišćenje solarne energije na katunima ugradjeni fotonaponski sistemi (ukupan broj sistema koje je firma “Sistem” D.O.O ugradila je 88 ).

Predstavnici ministarstava prvo su posjetili Dragišu Bulatovića na katunu Lukavica, Gornji Rovci, koji je najmlađi farmer i  primjer dobrog poljoprivrednog proizvođača koji posjeduje 500 ovaca, 6 krava i 6 konja. Iz navedenih razloga odlučeno je da se gospodinu Bulatoviću dodijeli frižider koji ima visok stepen energetske efikasnosti, i koji se može priključiti na fotonaponski sistem na katunu. Obiđena su još četiri farmera na katunima Lukavica i Bare Bojovića. Svi obiđeni farmeri su izrazili zadovoljstvo zbog ugradnje sistema koji im je pružio mogućnost priključivanja 3 sijalice i 1 utičnice  na koju se mogu uključiti manji potrošači (punjač za telefon, baterijska lampa, transistor, kao i kućni uređaji koji imaju visok stepen energetske efikasnosti- televizor, frižider).

Takođe  objavljen je  i drugi Javni poziv 03. i 04. jula 2012. godine i trajaće 45 dana od dana objavljivanja. Pored Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva ekonomije, u realizaciji drugog Javnog poziva, odnosno u finansijskoj podršci  učestvuje i sedam opština (Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Kolašin, Mojkovac, Danilovgrad, Plav).

MPRR  MPRR  MPRR