Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Konferencija povodom početka EU twining projekta „Jačanje administrativnih kapaciteta Fitosanitarne uprave“

Saopštenje: Konferencija povodom početka EU twining projekta „Jačanje administrativnih kapaciteta Fitosanitarne uprave“
Datum objave: 30.05.2012 16:14 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


U srijedu, 30. maja, u Zelenom salonu hotela Crna Gora, u organizaciji Delegacije Evropske unije, i Ministarstva poljoprivrede, održana je konferencija za novinare povodom početka implementacije projekta jačanja administrativnh kapaciteta Fitosanitarne uprave.

Na skupu je govorio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević, šef sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU Nicola Bertolini, ambasador Republike Mađarske Tibor CSÁSZÁR/ Časar,kao i zamjenik šefa misije Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva gdja  Lianne Stevens. Projekat je predstavila direktorica Fitosanitarne uprave Zorka Prljević, kao i britanski lider projekta Neil Giltrap.

Ministar Milošević kazao je da twining projekat u fitosanitarnoj oblasti pruža podršku u daljem procesu usaglašavanja i implementacije propisa EU.

- Crna Gora ima zadovoljstvo i šansu da od partnera u ovom projektu Velike Britanije i Mađarske usvoji znanje i iskustvo, što će sigurno doprinijeti izgradnji kvalitetnog sistema u fitosanitarnoj oblasti, kazao je ministar  Milošević i dodao da je na taj način Crna Gora na korak bliže Evropskoj uniji i da uređuje ambijent za sigurnu i kvalitetnu proizvodnju.

MPRR    MPRR

Da bi obezbijedili najviši nivo zdravlja i kvaliteta biljaka, za Evropsku uniju je bitno da se kontrolišu biljne štetočine i biljne bolesti koje one mogu da prouzrokuju. Štetočine ne poznaju granice EU, a ako ne budu detektovani i ako se ne kontrolišu mogu da nanesu ozbiljnu opasnost poljoprivredi i predstavljaju rizik po zdravlje ne samo u Crnoj Gori već i za druge države koje pripadaju lancu međunarodne trgovine, kazao je Nikola Bertolini šef sektora za implementaciju projekata u delegaciji EU.

Projekat „Jačanje administrativnih kapaciteta Fitosanitarne uprave Crne Gore“ je jednogodišnji twining projekat koji se finansira u okviru IPA okvirnog programa Evropske unije, sa ukupnim budžetom od 770 hiljada eura, od čega je 70 hiljada eura učešće Crne Gore.