Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Цетиње: „Афирмација предузетништва на територији Пријестонице Цетиње – потенцијали и перспективе“

Саопштење: Цетиње: „Афирмација предузетништва на територији Пријестонице Цетиње – потенцијали и перспективе“
Датум објаве: 08.05.2012 15:23 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


На Цетињу је данас одржан скуп „Афирмација предузетништва на територији Пријестонице Цетиње – потенцијали и перспективе“.

Догађају, уприличеном у пленарној сали Скупштине Пријестонице Цетиње, присуствовали су бројни привредници, пољопривредни произвођачи и представници мјесних заједница, којима су се обратили предсједник Црне Горе Филип Вујановић, министар пољопривреде и руралног развоја у Влади Црне Горе Тарзан Милошевић, градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Богдановић и предсједник Управног одбора Инвестиционо – развојног фонда др Драган Лајовић.

Градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Богдановић упознао је цетињске привредне дјелатнике и госте са основама пакета стимулативних мјера. Говорећи о пољопривредној производњи, градоначелник Богдановић истакао је како у њој лежи једна од кључних шанси за даљи развој на цјелокупној територији Пријестонице Цетиње.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић нагласио је како подстицајне мјере које је презентирала Пријестоница Цетиње представљају идеалан модел за привлачење страних инвестиција.

    МПРР

Министар Тарзан Милошевић говорио је о потенцијалима Цетиња за развој предузетништва у области пољопривреде и прерађивачке дјелатности. Он је додао како Цетиње, у погледу аграра, располаже изузетним потенцијалом за даљи развој сточарства, производње сира, пчеларства, узгоја свиња и производње сухомеснатих производа, виноградарства и рибарства.

 - Драго ми је што данас можемо констатовати да су пољопривредни произвођачи са Цетиња током протекле године повукли дио средстава путем МИДАС пројеката. Стога, желим да охрабрим овдашње произвођаче да у наредном периоду пријављују своје пројекте, а ко није у могућности да их сам изради, сву неопходну подршку пружиће му Пријестоница Цетиње и наше министарство – истакао је Министар Милошевић.

 У склопу догађаја, потписан је и Меморандум о сарадњи и разумијевању између Пријестонице Цетиње, Министарства пољопривреде и руралног развоја и Инвестиционо – развојног фонда, којим је, између осталог, предвиђена заједничка подршка привредницима, са акцентом на пољопривредну производњу.

 - Сматрам да није нимало случајно што је Цетиње прва јединица локалне управе у Црној Гори са којом потписујемо овакав споразум. Јер, територија црногорске Пријестонице располаже значајним пољопривредним површинама, у износу од чак 19.000 хектара, но, тек пет одсто њих је искоришћено. Изузетни потенцијали којима располаже рурално подручје Пријестонице Цетиње, стога, представљају велику шансу за пољопривредну производњу – истакао је министар Милошевић.

Предсједник УО Инвестиционо – развојног фонда Драган Лајовић нагласио је како ће та институција у наредном периоду појачати кредитне активности, не само када је ријеч о пољопривреди, већ и о осталим сферама привреде.

 Присутни на скупу били су у прилици да присуствују краткометражном филму о успјешним привредним дјелатницима са Цетиња, а министар пољопривреде и руралног развоја Тарзан Милошевић додијелио је власнику компаније „Никсен трејд“ Драгану Чавору пасоше за сточни фонд, као и књигу газдинства.