Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Cetinje: „Afirmacija preduzetništva na teritoriji Prijestonice Cetinje – potencijali i perspektive“

Saopštenje: Cetinje: „Afirmacija preduzetništva na teritoriji Prijestonice Cetinje – potencijali i perspektive“
Datum objave: 08.05.2012 15:23 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Na Cetinju je danas održan skup „Afirmacija preduzetništva na teritoriji Prijestonice Cetinje – potencijali i perspektive“.

Događaju, upriličenom u plenarnoj sali Skupštine Prijestonice Cetinje, prisustvovali su brojni privrednici, poljoprivredni proizvođači i predstavnici mjesnih zajednica, kojima su se obratili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore Tarzan Milošević, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i predsjednik Upravnog odbora Investiciono – razvojnog fonda dr Dragan Lajović.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović upoznao je cetinjske privredne djelatnike i goste sa osnovama paketa stimulativnih mjera. Govoreći o poljoprivrednoj proizvodnji, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako u njoj leži jedna od ključnih šansi za dalji razvoj na cjelokupnoj teritoriji Prijestonice Cetinje.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović naglasio je kako podsticajne mjere koje je prezentirala Prijestonica Cetinje predstavljaju idealan model za privlačenje stranih investicija.

    MPRR

Ministar Tarzan Milošević govorio je o potencijalima Cetinja za razvoj preduzetništva u oblasti poljoprivrede i prerađivačke djelatnosti. On je dodao kako Cetinje, u pogledu agrara, raspolaže izuzetnim potencijalom za dalji razvoj stočarstva, proizvodnje sira, pčelarstva, uzgoja svinja i proizvodnje suhomesnatih proizvoda, vinogradarstva i ribarstva.

 - Drago mi je što danas možemo konstatovati da su poljoprivredni proizvođači sa Cetinja tokom protekle godine povukli dio sredstava putem MIDAS projekata. Stoga, želim da ohrabrim ovdašnje proizvođače da u narednom periodu prijavljuju svoje projekte, a ko nije u mogućnosti da ih sam izradi, svu neophodnu podršku pružiće mu Prijestonica Cetinje i naše ministarstvo – istakao je Ministar Milošević.

 U sklopu događaja, potpisan je i Memorandum o saradnji i razumijevanju između Prijestonice Cetinje, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Investiciono – razvojnog fonda, kojim je, između ostalog, predviđena zajednička podrška privrednicima, sa akcentom na poljoprivrednu proizvodnju.

 - Smatram da nije nimalo slučajno što je Cetinje prva jedinica lokalne uprave u Crnoj Gori sa kojom potpisujemo ovakav sporazum. Jer, teritorija crnogorske Prijestonice raspolaže značajnim poljoprivrednim površinama, u iznosu od čak 19.000 hektara, no, tek pet odsto njih je iskorišćeno. Izuzetni potencijali kojima raspolaže ruralno područje Prijestonice Cetinje, stoga, predstavljaju veliku šansu za poljoprivrednu proizvodnju – istakao je ministar Milošević.

Predsjednik UO Investiciono – razvojnog fonda Dragan Lajović naglasio je kako će ta institucija u narednom periodu pojačati kreditne aktivnosti, ne samo kada je riječ o poljoprivredi, već i o ostalim sferama privrede.

 Prisutni na skupu bili su u prilici da prisustvuju kratkometražnom filmu o uspješnim privrednim djelatnicima sa Cetinja, a ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević dodijelio je vlasniku kompanije „Niksen trejd“ Draganu Čavoru pasoše za stočni fond, kao i knjigu gazdinstva.