Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

12.04.2012

Саопштење: Одржан састанак међудржавне комисије Црне Горе и Републике Албаније за регулацију ријеке Бојане

Датум објаве: 12.04.2012 15:55 | Аутор: МПР

Испис Штампај страницу


Дана 12.04.2012. године у Подгорици  одржан је састанак међудржавне комисије Црне Горе и Републике Албаније за регулацију ријеке Бојане, којом су предсједавали  ресорни помоћници министара за водопривреду г-дина Велизара Војиновића и г-дина Арбена Деметија.

На  састанку је  презентован досадашњи рад Комисије на реализацији хитних мјера на регулацији корита ријеке Бојане, усаглашавању кота бојанских насипа на основу геодетских мјерења које су урадиле обје стране, рјешавању проблема регулације ријеке Грнчар, именовању заједничке групе експерата међудржавних комисија за реализацију контроле и усаглашавања кота насипа, као и на усаглашавању ИИ фазе хитних мјера односно уклањању ријечног наноса дуж цијелог корита ријеке Бојане.

Албанска страна је истакла да је кроз пројекат Свјетске банке ангажовала компанију Мотт МЦ Доналд из Велике Британије да ради студију за ИИ фазу активности, која ће бити завршена до краја маја, а планира се да се одржи презентација закључака исте у Тирани на којој би присуствовали и чланови црногорске међудржавне комисије како би дали своје мишљење за ту студију.

На састанку је закључено да су двије стране завршиле прву фазу хитних мјера и усагласиле ставове око даљих активности друге фазе. Формирана је заједничка група експерата која ће радити на усаглашавању коте насипа и бентова. Група експерата ће убрзо приступити одређивању мјеста постављању репера који би били коришћени за обадвије стране. 

Двије стране су изразиле задовољство досадашњим радом међудржавних комисија и предложиле да се поштују договори око усаглашених ставова који се прије свега односе на благовремено достављање извјештаја о изведеним радовима у току реализације хитних мјера. Следећи састанак је договорен да се одржи у јуну мјесецу текуће године.