Manja slova Veća slova RSS
>

11.04.2012

Saopštenje: Održan Okrugli sto na temu: ,,Proizvodnja organske hrane u Crnoj Gori - izazovi i mogućnosti“

Saopštenje: Održan Okrugli sto na temu: ,,Proizvodnja organske  hrane u Crnoj Gori - izazovi i mogućnosti“
Datum objave: 11.04.2012 11:36 | Autor: MPR

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i firme ,,Agrovita Eco’’, juče je u Podgorici,  održan Okrugli sto pod nazivom: ,,Proizvodnja organske  hrane u Crnoj Gori - izazovi i mogućnosti“.

 Na otvaranju Okruglog stola  govorili su: Tarzan Milošević, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i Daliborka Pejović, direktorica  Agencije za zaštitu životne sredine.

 Tarzan Milošević, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja istakao je: ,, U agrornoj politici koju sprovodimo organska proizvodnja ima važno mjesto. To potvrđuju naša strateška dokumenta ali i podrška koja se pruža razvoju organske proizvodnje, kroz različite mjere Agrobudžeta.” Dalje navodeći kazao je da kroz programe podrške razvoju poljoprivrede, donošenjem propisa usaglašenim sa EU zakonodavstvom nastoji se da se odgovori osnovnim ciljevima agrarne i politike ruralnog razvoja  i omogući se iskorišćavanje potencijala ruralnih područja.

Daliborka Pejović, direktorica Agencije za zaštitu životne sredine kazala je:, da Agencija za zaštitu životne sredine i resorno ministarstvo, već nekoliko godina intenzivno rade na kontroli kvaliteta zemljišta što je osnov da bi se moglo govoriti o definitivno bezbjednoj hrani u Crnoj Gori. Poslije skoro tri, četiri godine problema koje smo imali, u onome što smo tretirali kao rezultate monitoringa, možemo reći da imamo unaprijeđeno zemljište, naročito na nekim lokacijama koje se tretiraju kao poljoprivredne’’.

Okrugli sto: ,,Proizvodnja organske  hrane u Crnoj Gori - izazovi i mogućnosti“, imao je  za cilj kako promovisanje i valorizaciju potencijala i kvaliteta, ovog vrlo značajnog resursa za Crnu Goru,  tako i afirmaciju proizvođača organske hrane sa područja naše države.

 Pored zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede  i ruralnog razvoja i Agencije za zaštitu životne sredine,  Okruglom stolu prisustvovali su: g-din  Guo - Prvi sekretar ambasade NR Kine u Crnoj Gori, predstavnici ministarstva održivog razvoja i turizma, predstavnici  Instituta za javno zdravlje Crne Gore - dr Ivana Joksimović i  dr Borko Bajić, Jovan Nikolić, direktor sertifikacionog tijela za organsku poljoprivredu ,,Monteorganika’’, prof. dr Nataša Mirecki sa  Biotehničkog fakulteta  iz  Podgorice, Vesna Orlandić, predsjednica Nacionalnog udruženja organskih proizvođača Crne Gore, predstavnici Agrovite – Eco, brojni organski proizvođači iz Crne Gore te  predstavnici  Unije poslodavaca Crne Gore.