Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Svečano uručen sertifikat o akreditaciji sertifikacionom tijelu za organsku proizvodnju „Monteorganica“

Saopštenje: Svečano uručen sertifikat o akreditaciji sertifikacionom tijelu za organsku proizvodnju „Monteorganica“
Datum objave: 03.04.2012 14:50 | Autor: Deniz Frljučkić

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Akreditacionog tijela, danas je u Podgorici, u hotelu “City”, održana svečana dodjela sertifikata o akreditaciji sertifikacionom tijelu “Monteorganica”.

Dodjelom sertifikata o akeditaciji prema standardu MEST EN 45011:2004 od strane Akreditacionog tijela, „Monteorganica” je postalo prvo akreditovano sertfifikaciono tijelo za organsku proizvodnju.

Povodom dodjele sertifikata prisutnima su se obratili: ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević, direktor Akreditacionog tijela Ranko Nikolić, direktor sertifikacionog tijela Jovan Nikolić i stalni viši savjetnik na projektu “Program razvoja organske poljoprivrede” Ole Henriksen.

U svom obraćanju ministar Tarzan Milošević je kazao da proizvodnja organskih proizvoda predstavlja veliku šansu za crnogorsku poljoprivredu, imajuću u vidu velike prirodne potencijale. Ističući značaj kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji, ministar je kazao da je Akreditaciono tijelo danas formalno potvrdilo kompetentnost “Monteorganike” za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji. 

Deniz Frljučkić Deniz Frljučkić Deniz Frljučkić


GOVOR MINISTRA TARZANA MILOŠEVIĆA

Dame i gospodo, cijenjeni gosti, uvaženi predstavnici medija,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim povodom akreditacije sertifikacionog tijela za organsku proizvodnju “Monteorganica”.

Prije svega, dozvolite da se zahvalim Akreditacionom tijelu na pozivu da, danas, zajedno svečano obilježimo dodjelu prvog sertifikata o akreditaciji za poslove sertifikacije proizvoda u organskoj proizvodnji prema standardu MEST EN 45011. 

Jedno od glavnih pitanja vezano za zaštitu, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva, kao osnovnog principa zdravog života je obezbjeđenje bezbjedne i, naravno, kvalitetne hrane. Zahtjevi potrošača su sve veći, a implementacija zakonskih propisa nalaže da svi proizvodi koji se stavljaju u promet moraju biti pod odgovarajućim vidovima nadzora u pogledu bezbjednosti hrane i kontrole kvaliteta. Pored osnovnog preduslova, a to je bezbjednost, organska proizvodnja u prvi plan ističe kvalitet.

Organska proizvodnja predstavlja sistem održive proljoprivrede koji objedinjava najbolju ekološku praksu, visok stepen biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda dobrobiti životinja i proizvodne metode koje odgovaraju potrebama onih potrošača koji prednost daju proizvodima proizvedenim uz primjenu prirodnih supstanci i procesa.

Obezbjeđenje kvaliteta u organskoj proizvodnji podrazumijeva usaglašenost sa proizvodnim pravilima, odnosno kontrolu cijelog proizvodnog ciklusa od strane tijela za kontrolu i sertfikaciju. Kontrola u organskoj proizvodnji vrši se na način kojim se obezbjeđuje objektivnost, nepristrasnost, efikasnost, profesionalnost, doslednost i kvalitet.

Kontrola i sertifikacija su garancija potrošaču da je organski proizvod proizveden po svim kriterijumima i zahtjevima organske proizvodnje.

Monteorganica je jedino sertifikaciono tijelo za organsku proizvodnju u Crnoj Gori. Ministarstvo poljoprivrede izdalo je ovlašćenje za rad ovom tijelu 2007. godine, u skladu sa Zakonom o organskoj poljoprivredi.

Danas Akreditaciono tijelo, dodjelom sertifikata potvrđuje formalno kompetentnost Monteorganike za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji.

Sertifikat je priznanje ali i obaveza za Monteorganiku da dalje unapređuje i poboljšava uspostavljeni sistem. Rekao bih, takođe, da je i istovremeno potvrda uspješnosti programa podrške organskoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i rezultata projekta koji realizujemo uz podršku Vlade Kraljevine Danske.

Proizvodnja organskih proizvoda predstavlja veliku šansu za crnogorsku poljoprivredu, imajući u vidu velike prirodne potencijale. Pored toga što kao šema kvaliteta može značajno doprinijeti jačanju konkurentnosti crnogorskih proizvođača hrane, organska poljoprivreda je mjera za održivo gazdovanje prirodnim resursima i ima značajnu ulogu u razvoju ruralnih područja jer omogućava ekonomski razvoj i diverzifikaciju aktivnosti.

Siguran sam da će sertifikat o akreditaciji doprinijeti jačanju povjerenja farmera u kvalitet usluga Monteorganike, ali i povjerenja potrošača u crnogorske organske proizvode. Istakao bih da je ovo treći po redu sertifikat o akreditaciji u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, nakon akreditacije Laboratorije za mljekarstvo i Specijalističke veterinarske laboratorije.

S obzirom da je akreditacija vrlo zahtjevan proces, čestitam i kontrolnom i Akreditacionom tijelu na uspješno obavljenom poslu.

I prije nego što dam riječ direktoru Akreditacionog tijela gospodinu Ranku Nikoliću, ponavljam da je sertifikat i priznanje i obaveza i stoga tijelu Monteorganika želim da ga uspješno održi i ubuduće, na zadovoljstvo i korist svih strana u sektoru organske proizvodnje.

 

Hvala!