Manja slova Veća slova RSS
>

SAOPŠTENJE: Susret ministra Miloševića sa zvaničnicima iz Veterinarske i Fitosanitarne uprave Ruske Federacije

SAOPŠTENJE: Susret ministra Miloševića sa zvaničnicima iz Veterinarske i Fitosanitarne uprave Ruske Federacije
Datum objave: 03.11.2011 12:39 | Autor: Larisa Miranović

Ispis Štampaj stranicu


Danas,  03.11.2011 godine, Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja gospodin Tarzan Milošević sa saradnicima primio je delegaciju Veterinarske i Fitosanitarne uprave i Glavnog inspektorata  Ruske Federacije. Razgovoru su sa ruske strane prisustvovali gospodin Aleksandar Ponomarev, zamjenik glavnog veterinarskog inspektora, gospođa Olga Zujanova direktor Federalne Veterinarske i Fitosanitarne uprave regiona Vologda i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, gospodin Vladimir Gurko.

Tokom sastanka, delegacija Ruske Federacije je informisala Ministra o ciljevima i rezultatima prve  misije koja je uslijedila ubrzo nakon sastanka i dogovora ministra Miloševića i ruske ministarke poljoprivrede Elene Skrinik u Moskvi polovinom prošlog mjeseca.

Naime, tim od osam ruskih eksperata koji boravi u Crnoj Gori obavio je sastanke u Veterinarskoj Upravi i u Specijalističkoj Veterinarskoj laboratoriji i obavio posjete kompanijama Mesopromet-Bijelo Polje i Gradina-Rožaje. Svoju misiju nastavljaju posjetama kompaniji Goranović – Nikšić, posjetom kompaniji AD Plantaže i posjetama više drugih kompanija u Crnoj Gori koje se bave preradom mesa, ribe, voća, povrća i mlječnih proizvoda. Nakon ove posjete, misija će pripremiti izvještaj koji će u najkraćem roku definisati obaveze dvije strane u dijelu ispunjavanja veterinarskih i fitosanitarnih zahtjeva jedinstvenog carinskog područja koje sačinjavaju Ruska Federacija, Belorusija i Kazahstan, čime će se omogućiti nesmetan izvoz crnogorskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na ova tržišta. Kasnije će se okvirnim dokumentom, kao i posebnim memorandumima između Veterinarske Uprave Crne Gore i Rusije definisati protokoli za proizvode od mesa i mlijeka, koji će obuhvatati teme od međusobnog interesa kao što su kontrola i monitoring rezidua, veterinarskih ljekova, sledljivosti hrane i  higijensko-tehnološki uslovi u prerađivačkim kapacitetima u Crnoj Gori.

Takođe, nakon najavljenog ulaska Ruske Federacije u STO, obaveza akreditacije i monitoringa pojedinačnih prerađivačkih kapaciteta biće prebačena na crnogorsku Veterinarsku Upravu.

Ministar Milošević se zahvalio na promptnom reagovanju i dolasku ruskih veterinarskih i fitosanitarnih inspektora izrazivši uvjerenje da će kvalitetni prehrambeni i poljoprivredni proizvodi iz Crne Gore naći svoje mjesto u značajnijoj količini i  na ovom velikom tržištu od oko 180 miliona ljudi. Takođe, izrazio je uvjerenje da će njihovo bliže i detaljnije sagledavanje stanja u našim prerađivačkim kapacitetima i preporuke koje će uslijediti i nama pomoći da se prilagodimo i postignemo i održimo  još veće standarde kvaliteta, higijene, pakovanja neophodne za uspješan nastup na ovom već zahtjevnom i izbirljivom tržištu.