Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Posjeta Udruženja šumarskih inženjera i tehničara Republike Srpske sektoru šumarstva Crne Gore

Saopštenje: Posjeta Udruženja šumarskih inženjera i tehničara Republike Srpske sektoru šumarstva Crne Gore
Datum objave: 03.06.2011 15:28 | Autor: Mirko Lješević

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Podgorici ministar poljoprivrede i rulalnog razvoja Tarzan Milošević sa svojim saradnicima primio delegaciju Upravnog odbora Udruženja šumarskih inženjera i tehničara Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Udruženja prof. dr. Milan Mataruga, profesorom na Šumarskom fakultetu u Banja Luci. Na sastanku je razgovarano o uspostavljanju saradnje između strukovnih organizacija iz Crne Gore i BiH kao i prekograničnoj saradnji u oblasti šumarstva i drvoprerade. Razgovarano je o različitim iskustvima gazdovanja sa šumama kao i izazovima sa kojima se susrijećemo u procesu evropskih integracija i ispunjenju obaveza na putu prema EU.  Pokrenute su inicijative da se realizuju zajednički projekti u oblastima kao što su unaprjeđenje sjemenske i rasadničke proizvodnje, kvalitetnije kontrole prometa drvnih sortimenata koje se odvija između BiH i Crne Gore i suzbijanja bespravnih sječa, kao i u segmentu zajedničkih napora domaćih drvoprerađivača za nastup na međunarodnom tržištu drveta kroz rad zajednički upostavljenih klastera u oblasti šumarstva i drvoprerade.

Za vrijeme ove posjete organizovaće se i niz sastanaka sa predstavnicima Uprave za šume, Biotehničkog fakulteta u Podgorici, kao i sa crnogorskim privrednicima iz ove oblasti.

Takođe, organizovaće se susreti sa predstavnicima nacionalnih parkova Biogradska Gora i Durmitor, a planiran je i obilazak šumskih kompleksa i drvoprerađivačkih kapaciteta u opštini Pljevlja.