Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Подршка здравим прехрамбеним навикама дјеце у школама

Подршка здравим прехрамбеним навикама дјеце у школама
Датум објаве: 25.09.2019 19:50 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја, како је и најавило, започеће у овој 2019/2020 школској години реализацију Програма - Шеме за школе који подразумијева бесплатну подјелу воћа, поврћа, млијека и мљечних производа дјеци у школама, са циљем побољшања прехрамбених навика и промоције здравих стилова живота код најмлађих.

Могућност да се у Црној Гори почне са реализацијом овог програма који је врло популаран и успјешно се реализује у земљама ЕУ, Министарство је дефинисало у овогодишњем Агробуџету.

Након одржаних радионица са експертима из ЕУ и консултација на нивоу надлежних образовних и здравствених институција, у складу са агробужетском мјером подршке реализацији овог Програма, Министарство је данас објавило Јавни позив за добављаче и произвођаче заинтересоване за учешће у Програму, односно дистрибуцији воћа, поврћа, млијека и млијечних производа, ученицима нижих разреда основних школа.

Као Пилот пројекат за ову школску годину, Програм воће, поврће, млијеко и млијечни производи за школе спроводиће се у сљедећим школама: ОШ „Вуко Јововић“ из Даниловграда, ОШ „Радомир Митровић“, ОШ „Вукашин Радуновић“ и ОШ „Вук Караџић“ из Берана, ОШ „Ристо Ратковић“ и ОШ „Марко Миљанов“ из Бијелог Поља и ОШ „Ристо Манојловић“ из Колашина.

Право учешћа по овом јавном позиву имају сви заинтересовани пољопривредни произвођачи, произвођачи удружени у неки од облика организовања (удружења, кооперативе, организације произвођача) и дистрибутери воћа, поврћа, млијека и млијечних производа из Црне Горе уписани у релевантне регистре - правна и физичка лица која су регистрована за производњу и/или испоруку воћа и поврћа и/или млијека и млијечних производа.

Они који буду одабрани по овом јавном позиву за учешће у пилот пројетку биће у обавези да врше испоруку производа са листе прихватљивих производа до корисника пројекта (школа), у облику припремљених и упакованих оброка спремних за конзумацију.

На листи прихватљивих производа за дистрибуцију су: јабука, крушка, шљива, трешња, бресква, нектарина, кајсија, агруми, киви, стоно грожђе, бобичасто воће, затим шаргарепа, цвекла, ротквице и друго корјенасто поврће, парадајз, краставац, зелена салата, пастеризовано млијеко, као и јогурт и кисјело млијеко.

У земљама ЕУ Школске шеме реализују се по различитим моделима који одговарају њиховим специфичностима. Стога ће и Црна Гора кроз предстојећи Пилот пројекат сагледати могућности за реализацију програма и од стране школа и добављача, те дефинисати најбољи модел организације поступка набавке и дистрибуције оброка у школама. Очекујемо да ће један од резултата Пилот пројекта бити исказано интересовање већег броја школа у Црној Гори да се укључе у Програм који представља инвестицију у будућност наше дјеце.

Осим подјеле здравих оброка, Програм подразумијева и пратеће едукативне програме, у виду предавања о здравој исхрани, наставе на пољопривредним газдинствима, часова дегустације и др.

Програм ће се финансирати кроз Агробуџет, а чланством у ЕУ, средства за реализацију Школских шема обезбјеђују се из буџета ЕУ.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја