Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ЈАВНИ ПОЗИВ за произвођаче и добављаче који су заинтересовани за учешће у Програму воће, поврће, млијеко и млијечни производи за школе, за школску 2019/20 годину

Датум објаве: 25.09.2019 10:34 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја, у складу са Агробуџетом за 2019. годину и буџетском линијом 1.4.1 – Програм интервенција на тржишту и Одлуком бр. 320-1335/19-1 од 20. септембра 2019. године, објављује Јавни позив за добављаче и произвођаче заинтересоване за учешће у Програму воће, поврће, млијеко и млијечни производи за школе. Програм интервенција на тржишту обухвата мјере које се уводе ради стабилизације тржишта  и посебне програме подршке за одређене производе, какав је „Програм воће, поврће, млијеко и млијечни производи за школе“, који прије свега има за циљ стварање здравих прехрамбених навика код дјеце. Овим Јавним позивом се утврђују услови, критеријуми и начин пријављивања за коришћење подстицајних средстава.

1. НАЗИВ И СВРХА ПРОГРАМА

Министарство пољопривреде и руралног развоја, донијело је Одлуку о у спровођењу пилот пројекта за увођење Програма воће, поврће, млијеко и млијечни производи за школе (Школске шеме), за дјецу узраста од првог до петог разреда сљедећих основних школа: ОШ „Вуко Јововић“ из Даниловграда, ОШ „Радомир Митровић“, ОШ „Вукашин Радуновић“ и ОШ „Вук Караџић“ из Берана, ОШ „Ристо Ратковић“ и ОШ „Марко Миљанов“ из Бијелог Поља и ОШ „Ристо Манојловић“ из Колашина. Сврха овог програма је:   

-         промовисање здравих прехрамбене навика код дјеце, са циљем повећања учешћа воћа и поврћа, млијека и млијечних производа у свакодневној исхрани;

-         креирање прехрамбених навика дјеце и ограничења уноса хране са високим садржајем масти, шећера и соли.

Пилот пројекат Школске шеме у школској години 2019/2020 спроводиће се у наведеним општинама на територији Црне Горе са циљем стварања услова за утврђивање детаљних планова и динамике за постепено увођење и спровођење програма на територији цијеле државе, као и прикупљање података и информација потребних за доношење стратешких документара за дугорочно спровођење програма.

У оквиру Школске шеме ученицима ће се као засебан оброк понудити воће, поврће, млијеко и млијечни производи, најмање једном недељно током цијеле школске године од почетка трајања програма, а независно од редовног оброка.

Воће, поврће, млијеко и млијечни производи понудиће се ученицима нижих разреда основних школа (од првог до петог разреда).

2. ПРЕДМЕТ ЈАВНОГ ПОЗИВА

Предмет јавног позива је дистрибуција воћа, поврћа, млијека и млијечних производа, ученицима нижих разреда основних школа, а у циљу побољшања прехрамбених навика дјеце школског узраста. Производи који се дистрибуирају дефинисани су листом прихватљивих производа која је дата у Прилогу 1 овог јавног позива.

3. ПРАВО УЧЕШЋА

Право учешћа по овом јавном позиву имају сви заинтересовани пољопривредни произвођачи, произвођачи удружени у неки од облика организовања (удружења, кооперативе, организације произвођача) и дистрибутери воћа, поврћа, млијека и млијечних производа из Црне Горе уписани у релевантне регистре - правна и физичка лица која су регистрована за производњу и/или испоруку воћа и поврћа и/или млијека и млијечних производа.

По овом јавном позиву могу се нудити само воће, поврће, млијеко и млијечни производи произведени у Црној Гори.

4. ОБАВЕЗЕ ЛИЦА ИЗАБРАНИХ ЗА УЧЕШЋЕ У ПИЛОТ ПРОЈЕКТУ

Лица која буду изабрана за учешће у пилот пројетку у обавези су да врше испоруку производа са листе прихватљивих производа до корисника пројекта, тј. школа, у облику припремљених и упакованих оброка спремних за конзумацију. Производи који се достављају школама морају испуњавати стандарде безбједности хране, како и тржишне стандарде у складу са прописима којима су ове области уређене.

Ближе обавезе биће дефинисане Уговорима закљученим између овог министарства и лица која испуњавају услове за испоруку производа.

5. РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА

Заинтересовани произвођачи/добављачи пријаву за учешће могу доставити одмах по отварању јавног позива.

Јавни позив остаје отворен до 15. децембра 2019. године од дана објављивања на интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја www.мпр.гов.ме.

6. ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Заинтересовани произвођачи/добављачи који испоручују воће и поврће и/или млијеко и млијечне производе дужни су приликом пријављивања на Јавни позив да доставе Министарству пољопривреде и руралног развоја попуњен образац „Захтјев произвођача/добављача за учешће у Школској шеми 2019/2020“, који је дат у Прилогу 2 овог Јавног позива.

7. ДОСТАВА ПРИЈАВА

Пријаве се достављају искључиво у писаном облику, у затвореној коверти са називом и адресом подносиоца пријаве препоручом поштом, на адресу:

Министарство пољопривреде и руралног развоја

Римски трг 46

Подгорица

са назнаком „ЈАВНИ ПОЗИВ за добављаче и произвођаче који су заинтересовани за учешће у Програму воће, поврће, млијеко и млијечни производи за школе.

Ближе информације о Јавном позиву могу се добити на бр. телефона 020/482-298 и 482-292.

8. ПОПИС ИЗАБРАНИХ ДОБАВЉАЧА

Министарство ће на службеној страници објавити Попис добављача одобрених за испоруку воћа и поврћа и/или млијека и млијечних производа школи/ама која/е учествују у Школској шеми. Објављени попис ће се редовно допуњавати током периода спровођења Школске шеме.

 

ПРИЛОГ 1.

ПРИЛОГ 2.