Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Ивановић са представницима Међународног фонда за развој пољопривреде(ИФАД) разговарао о унапређењу инфраструктуре у руралним подручјима

Министар Ивановић са представницима Међународног фонда за развој пољопривреде(ИФАД) разговарао о унапређењу инфраструктуре у руралним подручјима
Датум објаве: 11.03.2016 11:37 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


На позив министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића делегација Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) боравила је током протекле двије седмице у Црној Гори. Циљ посјете је припрема извјештаја на основу којег би Црна Гора могла добити средства за унапређење руралне инфрастуктуре.

Црна Гора је 2015. године постала чланица ИФАД-а. У новембру 2015. године Борд директора ИФАД-а одобрио је иницијална кредитна средства у износу од 3 милиона долара. До сада су реализоване двије посјете представника ИФАД-а Црној Гори, током којих су се представници овог Фонда упознали са особеностима пољопривреде Црне Горе и потенцијалним областима за улагања и унапређење живота становништва у руралним подручјима. Одржани су и састанци са представницима релевантних државних и међународних финансијских институција. Г-дин Петер Фрослев Цхристенсен, задужен за Црну Гору и г-дин Абделгадир Мохамед, програм менаџер за земље Блиског Истока, Сјеверне Африке и Европе обишли су општине на сјеверу Црне Горе у упознали се са приоритетима развоја општина и препрекама за даљи развој. Посјетили су и низ пољопривредних произвођача и удружења у руралним подручјима и увјерили се да је улагање у побољшање инфраструктуре, прије свега у дијелу путева и водоснабдијевања, приоритет за даљи развој пољопривреде. Санацијом и уређењем путева, али и регулисањем водоснабдијевања, не само да ће се побољшати кавлитет живота људи у руралним подручјима, већ и унаприједити услови за даљи развој пољопривредне производње.

"Задовољан сам досадашњом сарадњом са ИФАД-ом. Настављамо даље, корак по корак, до окончања процедуре која јесте захтјевна, али је предуслов догорочне сарадње. А то је управо оно што нас  интересује - да успоставимо једну смислену, конструктивну и дугорочну сарадњу. Делегација ИФАД-а била је у могућности да боље сагледа специфичности црногорске пољопривреде и боље разумије наша настојања усмјерења на руралну инфраструктуру. Ако све буде ишло по плану коначну одлуку имаћемо до краја године. Тиме ћемо створите услове да се додатно убраза развој пољопривреде и створе боље услови, прије свега за младе људе" закључио је Ивановић.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја