Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У Куци меда пчеларима представљен јавни позив за подршку преради на породичним газдинствима

У Куци меда пчеларима представљен јавни позив за подршку преради на породичним газдинствима
Датум објаве: 10.03.2016 16:52 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРПредставници Министарства пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Савезом пчеларских организација Црне Горе одржали су данас у Кући меда презентацију Јавног позива за додјелу подршке за прераду на газдинствима.

Присуство око 100 пчелара показало је велику заинтересованост за унапређење производње у овом сектору.
Генерални директор Директората за рурални развој Министарства Дарко Коњевић са сарадницима појаснио је пчеларима које се инвестиције кроз овај позив могу подржати са 50 одсто подршке, наглашавајући значај прераде за повећање производње и квалитета меда, као и постизање веће конкуретности. Коњевић је подсјетио да је у протеклих три године више од 100 произвођача искористило могућности које нуди ова врста подршке и унаприједило производњу, те да је међу њима био и значајан број пчелара који су адаптирали објекте и купили неопходну савременију опрему.

Пчелари су се највише интересовали за врсте опреме која се подржава, саму процедуру пријављивања и шта им је од документације потребно. Представници Министарства објаснили су пчеларима да могу бити подржани за адаптацију објеката како би испунили захтјеве хигијене прописане националним законодавством у дијелу безбједности хране. Када је ријеwч о опреми, подржава се набавка опреме за прераду(за отклањање саћа, врцаљке, дупликатор за мед, каде за одлагање рамова, топионици воска, декристализатори и остала опрема), затим опрема за чување меда и производа од меда, као и опрема за паковање производа.

Пчелари сматрају да је мјера врло добра и повољна прилика да обезбиједе услове за повећање производње и подизање квалитета и асортимана меда и производа од меда. Вјерују да ова и остале мјере подршке пчеларима доприносе даљој популаризацији пчеларства, поготово код младих људи.

Изјава пчелара Комнена Калпачине

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја