Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Све већа подршка за узгој слатководне рибе у Црној Гори

Све већа подршка за узгој слатководне рибе у Црној Гори
Датум објаве: 07.03.2020 16:00 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


За узгој слатководне рибе у Црној Гори из године у годину влада све веће интересовање, што је један од разлога да се кроз овогодишњи Агробуџет повећа износ опредијељене подршке унапређењу сектора слатководне аквакултуре. 

Представници Министарства пољопривреде на презентацији Агробуџета у Подгорици упознали су заинтересоване узгајиваче са условима и процедурама за остваривање подршке кроз више мјера, како бесповратне подршке инвестицијама, тако и директна плаћања,

Кроз објављени Јавни позив за побољшање конкурентности и ефикасности сектора слатководне аквакултуре за 2020. узгајивачи могу добити бесповратну подршку у износу од 50 % од реализоване и доказане инвестиције, највише до 7.000 € по захтјеву.  Опредијељена средства за ову мјеру су због великог интересовања узгајивача повећана у односу на претходну годину и износе 60.000 €.

Представници Директората за рибарство Министарства пољопривреде позвали су узгаијиваче да искористе доступна финансијска средства  да осавремене узгајалишта, аутоматизују процес узгоја, као и да набаве опрему којом би побољшали пласман производа узгоја на тржиште, те на тај начин искористе потенцијал који Црна Гора има када је у питању слатководна аквакултура, повећају своју производњу и покрију домаћу потражњу за овим производима. 

Осим бесповратне подршке инвестицијама, узгајивачи и ове године имају на располагању подршку кроз буџетску линију - Директна плаћања у аквакултури, која је уведена 2018. године како би се максимално користили производни капацитети, валоризовали природни потенцијали које имамо за узгој квалитетне рибе, прије свега пастрмке, и тиме повећала домаћа производња. За ову мјеру опредијељена су средства у износу од  67.000 €. Висина подршке по узгајалишту се остварује на основу површине узгајалишта и просјечне производње за посљедње двије године.

ИПАРД подршка шанса за већа улагања

Узгајивачи су информисани и о могућности коју имају кроз објављени ИПАРД јавни позив за бесповратну подршку примарној производњи. Заинтересовани за већа улагања у своја узгајалишта могу искористити овај вид подршке, гдје могу конкурисати са пројектима од 10.000 еура до 500.000 еура и на тај начин остварити бесповратну подршку од 60 до 70%.

На путу ка ЕУ нове могућности

Презентација мјера подршке била је прилика и за разговор на друге теме важне за развој слатководне аквакултуре. Представљене су им нове могућности за удруживање, такозване организације произвођача (ОП), које ће, у складу са ЕУ стандардима, бити препознате новим Законом о уређењу тржишта у рибарству и аквакултури. Наиме, на путу ка ЕУ отварају се нове могућности за унапријеђивање пословања узгајивача, које се може остварити кроз заједничко дјеловање. Представљена су искуства држава чланица ЕУ и њиховог функционисања као и процедуре за које се потребно постепено, али у континуитету припремати.

Стварањем организације произвођача створили би се услови за стављање на тржиште производа аквакултуре свих чланова под једнаким условима, без доминације на тржишту; стварање додатне вриједности производа, те побољшање економске добити својих чланова, затим стабилизацију тржишта, побољшање снабдијевања храном и промовисање високих стандарда квалитета и безбједности хране. 

Представници Министарства су представили могућности и истакли да је сад право вријеме да се размишља у овом правцу, те да ће у наредном периоду омогућити и размјену искустава (студијске посјете) са земљама из окружења у циљу стварања боље слике о свим могућностима и бенефитима оваковог удруживања. 

Помаци и у рјешавању проблема на тржишту

Наведени састанак је искориштен да се продискутију и остала питања од значаја и проблеми са којима се сусријећу узгајивачи.

Годинама уназад узгајивачи су указивали на проблем нелојалне конкуренције, која је узрокована увозом рибе из земаља окружења, углавном из Босне. Наиме, субвенције по килограму узгојене рибе који се обезбјеђују узгајивачима из Босне, омогућавају да производни трошкови узгоја у тој земљи буду нижи у поређењу са Црном Гором, а посљедично због ниже цијене већина ланаца маркета у Црној Гори рибу увози. Осим наведеног узгајивачи су опет истакли потребу за смањењем стопе ПДВ-а за рибу, односно потребе да се осим живе рибе и свјежа пастрмка са 19% опорезује по сниженој стопи од 7%.

Представници Директората су по питању изазова навели да су се одређени помаци десили. По питању нелојалне конкуренције рибе из Босне, подсјетили су да је Министарство пољопривреде 2018. године увело мјеру Директних плаћања у аквакултури, као вида додатне помоћи узгајивачима. Такође су још једном напоменули да би проблем нелојалне конкуренције могао бити ријешен и бољим удруживањем узгајивача који би у том случају имали бољу преговарачку позицију и могућнсот да добију сигурну цијену током цијеле године. Истакнута је и потреба боље промоције производа, истицањем квалитета рибе произведене у чистим водама Црне Горе, као и предности која се огледа у кратком времену у којем риба са узгајалишта стиже на тржите, што није случај са производима увоза. 

Такође, саопштено је да је Министарство пољопривреде подржало предлог за смањење ПДВ-а за свежу рибу, у оквиру посљедњих измјена Закона о ПДВ.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја