Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Узгајивачима рибе и шкољки бесповратна подршка да повећају и осавремене производњу

Узгајивачима рибе и шкољки бесповратна подршка да повећају и осавремене производњу
Датум објаве: 28.02.2020 18:00 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


У оквиру бројних мјера подршке које су кроз овогодишњи Агробуџет намијењене сектору рибарства значајне могућности имају и узгајивачи рибе и шкољки са мора, са циљем да се повећа њихова производња и задовоље потребе домаћег тржишта са свјежим и квалитетним домаћим производима. 

На посебној презентацији Агробуџета одржаној у Котору, заинтересованим узгајивачима представљена је могућност бесповратне подршке за побољшање конкурентности и ефикасности сектора марикултуре. 

Узгајивачи кроз објављени јавни позив за додјелу подршке имају могућност да оставремене узгајалишта, аутоматизују процес узгоја, као и да набаве опрему којом би побољшали пласман производа узгоја на тржиште. 

Узгајивачи кроз овај позив могу остварити бесповратну подршку у износу од 50 % реализоване и доказане инвестиције, највише до 7.000 € по захтјеву. 

Узгајивачима на располагању и подршка кроз ИПАРД

Узгајивачи су информисани и да је објављен нови ИПАРД јавни позив за бесповратну подршку примарној производњи, у оквиру којег се подржава и сектор марикултуре. Кроз ИПАРД могу добити бесповратну подршку од 60 до 70 одсто инвестиције за већа улагања, јер могу конкурисати са пројектима од 10.000 еура до 500.000 еура.

Презентација Агробуџета била је прилика и за разговор о свим питањима и проблемима са којима се сусријећу узгајивачи.

У сарадњи са надлежнима рјешаваће проблеме узгајивача 

Посебно су потенцирали потребу да објекти на обали за складиштење опреме и хране буду већи. Оцијенили су да су постојећи објекти премали, с обзиром на потребу успостављања центара за отпрему шкољака.

Проблем дивље депоније изнад локалитета Стрп, чијим спирањем у сезони киша долази до велике смртности и онечишћења шкољки на узгајалиштима испод депоније и даље постоји, како су казали узгајивачи. Истактнут је и проблем којим нелегалне активности, као што је сакупљање шкољака са понти и њихово стављање на тржиште, урушавају слику о производима узгоја са легалних узгајалишта.

Представници Директората су по питању наведених проблема истакли да ће у наредном периоду са належним институцијама обавити консултације ради стварања повољнијег амбијената за узгајиваче: са Управом за безбједност хране по питању успостављања центара за отпрему шкољака, захтјева неопходних у том погледу и потребе за што бољим информисањем узгајивача шкољака о захтјевима који се очекују од њих, а са Министарством одрживог развоја и туризма и Јавним предузећем за управљање морским добром у циљу опредељивања већих објеката на обали за потребе узгајивача и могућности кориговања годишње цијене њиховог закупа. 

Такође, Министарство ће информисати комуналну испекцију о проблему дивље депоније, у циљу њеног санирања, као и санкционисања нелегалног сакупљања шкољака у првом реду на мјестима њихове продаје. 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја