Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Рибарима представљене могућности подршке из Агробуџета

Рибарима представљене могућности подршке из Агробуџета
Датум објаве: 27.02.2020 12:38 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРР
Професионални рибари упознати су детаљније са подршком сектору морског рибарства кроз Агробуџет за 2020. годину, на презентацијама које су представници Директората за рибарство Министарства пољопривреде претходних дана одржали у Улцињу, Бару, Будви, Котору и Херцег Новом. 

Рибарима је саопштена добра вијест да ће сектор рибарства у овој години имати још снажнију подршку државе, те да су опредијељена средства, у односу на 2019. годину повећана 44% на укупно 2,24 милиона.  

Модернизација пловила

Посебно су им представљени услови и начин остваривања подршке кроз три јавна позива за додјелу подршке за модернизацију професионалне риболовне флоте, у три категорије риболова - за улов демерзалних ресурса, за улов пелагичних ресурса, као и у малом привредном риболову. Саопштени су им и планови Министарства у реализацији других мјера за развој њиховог пословања, инфраструктуре и уопште рибарства у Црне Горе.  

С обзиром на велико прошлогодишње интересовање рибара да модернизују своја пловила и утрошак свих опредијељених средстава, ове године је Агробуџетом опредијељено за 80.000 еура више новца за јавне позиве за модернизацију професионален риболовне флоте. Кроз три објављена јавна позива опредијељена су средства у износу од 280.000 €. Рибари могу добити бесповратну подршку у износу од 50 % од остварене инвестиције, највише до 10.000 € кроз јавне позиве за модернизацију професионалне флоте за улов демерзалних и пелагичних ресурса.  На иницијативу професионалних рибара, прошлогодишњи максимални износ бесповратних средстава у малом привредном риболову повећан је са 5.000 € на 6.500 €.

Набавка нових пловила кроз МИДАС 2 пројекат 

Рибари су информисани да се у јуну очекује расписивање јавног позива за додјелу бесповратних средстава кроз МИДАС 2 пројекат кроз који ће моћи да реализују веће инвестиције и да набаве нова пловила. Свакако, све активности у правцу припреме критеријума за ту врсту подршке, рибари ће бити максимално укључени, како би се дефинисали услови у складу са њиховим потребама.

Изазов са којим се рибари већ дуже вријеме сусрећу, а тиче се недостатка веза за пловила и укупне лучке инфраструктуре био је незаобилазна тема разговора са представницима Министарства. Информисани су да су започете активности када је у питању рибарска лука у Улцињу – Рт Ђеране, као и да се траже рјешења за рибарске луке и у другим општинама. МПРР

Након сузбијања употребе динамита, борба против криволова ноћним роњењем   

У току дискусије посебно је истакнут проблем ноћног роњења и криволова. Представници Министарства су истакли су да је на плану борбе против нелегалног риболова у претходном периоду постигнути резултати, као и да ће се наставити са интензивним активностима на елиминисању ових појава, појачавајући контролу на терену у сарадњи са осталим институцијама, посебно полицијом. Једна од будућих активности Радне групе за борбу против нелегалног риболова биће и борба против криволова у ноћном роњењу, дајући све од себе да резултат буде сличан оном који је постигнут када је у питању динамит. 

Министарство ће се посебно позабавити и са рјешавањем проблема рибе која се налази на тржишту, а потиче из спортско – рекреативног риболова. Новим Законом о морском рибарству и марикултури додатно се уређује ова област и појачаће се казнене мјере за починиоце. Свакако, радиће се и на бољој сарадњи са Савезом спортских риболоваца и појачаће се инспекцијска контрола, како би се испратио ток рибе која се налази на тржишту.

Представници Директората за рибарство позвали су професионалне рибаре да искористе доступна финансијска средства, како би модернизовали своја пловила и набавком нових алата повећали ефикасност, а самим тим и вриједност улова и побољшали услове за рад. На овај начин, заједно, у партнерском односу, стварамо услове за боље искоришћавање потенцијала које Црна Гора има када је у питању излов рибе.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја