Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Сектор рибарства ове године има још снажнију подршку

Сектор рибарства ове године има још снажнију подршку
Датум објаве: 19.02.2020 13:44 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Тренд раста подршке сектору рибарства настављен је и у овој години. У поређењу са прошлом годином подршка је повећана 44% на укупно 2,24 милиона.   

Сектор рибарства се кроз Агробуџет подржава кроз два програма: Подршка развоју морског рибарства и марикултуре и Подршка развоју слатководног рибарства и аквакултуре. Министарство је данас објавило пет јавних позива за додјелу бесповратне подршке. 

Објављена су три јавна позива за морско рибарство – за додјелу подршке за модернизацију професионалне риболовне флоте за улов демерзалних ресурса, за улов пелагичних ресурса и за мали привредни риболов. Такође, објављена су два јавна позива: за побољшање конкуретности и ефикасности сектора марикултуре, као и слатководне аквакултуре.
МПРРТакође, од данас сви узгајивачи, носиоци дозволе за слатководну аквакултуру, могу слати захтјеве за директна плаћања у аквакултури. Подршку је могуће остварити искључиво за производњу остварену на сопственом узгајалишту, а рок за достављање захтјева је 30. септембар 2020. године. Средства опредијељена за ову мјеру износе 67.000 €.

Даље јачање риболовне флоте

Мјера јачања професионалне риболовне флоте представља дио вишегодишњег програма и напора који се улажу у обнову и модернизацију риболовне флоте. Укупни планирани износ средстава у 2020. години повећан је за 80.000 еура и износи 280.000 еура.    
Професионални рибари на мору могу добити бесповратну подршку у износу до 50 одсто прихватљивих инвестиција  за реконструкцију и опремање риболовних објеката, генералну оправку или набавку нових мотора, набавку опреме за риболов и пловидбу, и опреме за чување рибе у циљу подизања стандарда безбједности хране. 

Висина подршке кроз јавне позиве за улов демерзалних и пелагичних ресурса износи до 50% од укупне вриједности испостављених рачуна, максимално до 10.000 € по пловилу. МПРР

Новину ове године представља повећање износа средстава намијењених за мали привредни риболов по појединачном захтјеву за подршку, који је повећан са прошлогодишњих 5.000 на 6.500 еура, чиме је одговорено захтјеву рибарских удружења који су активно учествовали својим предлозима у креирању Агробуџета. 

Рок за достављање захтјева за јавне позиве за модернизацију професионалне риболовне флоте је 01. новембар 2020. године.

Марикултура и аквакултура

Кроз два јавна позива за додјелу подршке за побољшање конкуретности и ефикасности сектора марикултуре и слатководне аквакултуре, у износу до 50 одсто инвестиције, узгајивачи могу реконструисати узгајалишта, изградити или реконструисати објекте за складиштење хране и опреме, набавити опрему за аутоматизацију процеса узгајања, као и опреме за побољшање хигијене. Подржавају се и инвестиције за набавку мрежа и увођење нових технологија, у циљу заштите узгајалишта од предатора.

Максимална подршка кроз јавне позиве за марикултуру и слатководну аквакултуру износи до 7.000 €, с тим што је подршка унапређењу сектора слатководне аквакултуре због великог интересовања узгајивача повећана на 60.000 еура.
МПРРРок за достављање захтјева на позиве за узгајиваче је 45 дана од дана објављивања јавних позива.

Све детаљније информације о условима и критеријумима за подршку налазе се у јавним позивима на сајту Министарства пољопривреде и руралног развоја.

Остали програми подршке рибарству

Мјера одрживог управљања и очувања ресурса рибе и других морских организама, претрпјела је значајне допуне. Дијелу ове мјере, којом се подржава Институт за биологију мора, поред постојећих активности ове године додата је активност увођења иновативних рјешења за побољшање квалитета стања животне средине на узгајалиштима морске рибе.  Наведена активност је креирана у сусрет не баш добрим резултатима стања животне средине испод самих узгајалишта, тако да желимо да опоравак наведених станишта урадимо на начин који се показао као добра пракса на регионалном нивоу. За ову мјеру опредијељено је 122.000 еура.    

Нова буџетска линија за мониторинг и контролуМПРР

У циљу даљег наставка борбе против нелегалног, непријављеног и нерегулисаног риболова уведена је нова буџетска линија која подразумијева унапређење система мониторинга и контроле у рибарству. На овај начин је омогућена несметана оперативност Рибарског мониторинг центра успостављеног 2018. године, као и испуњавање једног од завршних мјерила за затварање преговарачког поглавља 13 – Рибарство.  

Кроз МИДАС 2 пројекат посебна подршка рибарима

У оквиру наставка реализације МИДАС 2 пројекта у 2020. години нагласак ће бити стављен на унапређење копнене инфраструктуре за рибаре, као што је изградња рибарске луке у општини Улцињ на локалитету Рт Ђеран. Такође, обезбиједиће се подршка рибарима малог обалног риболова кроз грантове за набавку нових пловила и опреме, унапређење инспекције и контроле риболовних активности кроз набавку пловила за инспекцију, који би требао бити испоручен до средине фебруара. За ову мјеру опредијељено је 1.500.000 еура.  

Мјером одрживог управљања слатководним рибарством као и претходне године подржава се развој спортско риболовног туризма, јачање контроле спортско–риболовних активности, управљање слатководним ресурсима на основу расположивих научних података, као и израда риболовних основа.  

МПРР МПРР

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја