Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Активности Научног комитета ГФЦМ значајне за даљи развој црногорског рибарства

Активности Научног комитета ГФЦМ значајне за даљи развој црногорског рибарства
Датум објаве: 25.06.2019 09:10 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


 

МПРРСесија Научног комитета Генералне комисије за рибарство Медитерана (ГФЦМ), која се одржава у Каиру у Египту, од 24. до 27. јуна, још једна је прилика за дефинисање даљих конкретних активности у циљу очувања и одрживог коришћења морског рибарства у овом региону.

 

За Црну Гору као активног и уваженог члана ГФЦМ, али и остале чланице које имају мале флоте и секторе рибарства, овај научни скуп ће бити прилика за потврду раније исказане препоруке да се у креирању будућих политика и конкретних активности боље препозна специфичност земаља које својим удјелом у излову нијесу допринијеле прелову рибе и других морских ресурса и смањењу ресурса у Медитерану.

 

Делегацију Црне Горе чине генерална директорица Директората за рибарство Министарства пољопривреде и руралног развоја Славица Павловић и научни савјетник Института за биологију мора у Котору (Универзитета Црне Горе) др Александар Јоксимовић.

Делегати из 23 земље чланице током четири дана рада осврнуће се на стање ресурса рибарства у Медитерану, презентовати резултате истражавања стања стокова економски важних врста риба и ракова и дати научне препоруке за даље одрживо коришћење истих. Посебан акценат биће на десетогодишњем извјештају о раду Генералне Комисије који ће презентовати независни експерти Медитерана.

 

ФАО регионални пројекти ће такође представити активности које су спроведене у 2018. години, а посебно је за Црну Гору важан ФАО АДРИАМЕД пројекат, који помаже и научним, али и административним капацитетима црногорског рибарства, гдје су такође и рибари препознати као незаобилазна карика добре и успјешне сарадње.

Посебна пажња усмјерена је на даљи развој малог обалног риболова, гдје Црна Гора такође види велику шансу, посебно у дијелу туристичког рибарства и промоцији традиционалних техника риболова.

Представиће се и најновије активности на успостављању Заштичених рибарских подручја у Медитерану и Јадрану ( ФРА-Фисхерy Рестрцед Ареа).   За Црну Гору је посебно значајно подручје Јабучке котлине, као и Бари кањон у јужном Јадрану.

Све земље чланице су доставиле и националне извјештаје о рибарству за референтну 2017. годину који ће бити саставни дио Извјештаја 21. Научног Комитета. Веома важан дио представља и оквирни програм за прикупљање података о рибарству, који у Црној Гори кроз мјере Агробудзета заједно спроводе Директорат за рибарство и Институт за биологију мора.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја