Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Охрабрујући резултати у сузбијању нелегалног риболова

Датум објаве: 02.04.2019 16:30 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


У 2019. години настављени су добри резултати у сузбијању нелегалног риболова на црногорским водама, захваљујући координираним активностима надлежних институција и појачаним контролама које су покренуте након формирања Радне групе за сузбијање употребе експлозивних направа и других недозвољених алата и опреме у сврху улова рибе.

Подсјећамо да је као одговор у суочавању са дугогодишњим проблемима везаним за нелегални риболов и излов недозвољеним алатима, Влада Црне Горе у јуну 2017. формирала Радну групу, у циљу ефикаснијег дјеловања надлежних институција. У саставу радне групе су представници Директората за рибарство МИнистарства пољопривреде, Управе полиције, Института за биологију мора у Котору, Националних паркова Црне Горе, Управе поморске сигурности и Природно – математичког факултета, групе грађана “Стоп криволову” и невладиних организација. 

У досадашњем периоду приступ координираних и партнерских активности институција и цивилног сектора дао је значајне резултате у сузбијању наведених негалних активности, како на мору, тако и на ријекама и Скадарском језеру које је било посебна мета криволоволоваца. 

У циљу ефикасног спровођења даљих активности на том плану, у Подгорици је данас одржан седми по реду састанак Радне групе.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја и Министарства унутрашњих послова су овом приликом члановима радне групе презентовали извјештај о спроведеним активностима у борби против нелегалног риболова за прва три мјесеца 2019. године. 

Према ријечима генералне директорице Директората за рибарство Славице Павловић, поред обављених контрола на ријекама и мору, посебан акценат у предходна три мјесеца био је стављен на Бококотрски залив, односно реоне Тиватског и Которског залива, гдје су заплијењени километри нелегално постављених и необиљежених риболовних алата и опреме и одузете десетине килограма недозвољено сакупљених шкољака.

Помоћник директора Сектора полиције опште надлежности Никола Јањушевић указао је на чињеницу да се велики успјех постигао и већим ангажовањем Пловне јединице МУП-а  и тиме што контролу нелегалног излова као и промета обављају и припадници саобраћајне полиције. 

Веома значајне акције у претходном периоду спроведене су од стране рибочуварске службе ЈП Национални паркови Црне Горе, национални парк Скадарско језеро, гдје је заплијењена велика количина нелегалних риболовних пловних објеката и електро агрегата.

Такође, предсједник Савеза спортско риболовних организација Црне Горе Омар Башић је извијестио радну групу о резултатима рада свих Спортско риболовних клубова, корисника рибљег фонда, на сузбијању нелегалних активности на ријекама и језерима.

У циљу наставка и побољшања спровођења активности у борби против нелегалног риболова, на састанку радне групе се посебно расправљало о мјерама које су дио Акционог плана односно о томе докле се стигло у имплементацији тих мјера. На основу изнијетих резултата, генерални закључак је да је ова радна група својим дјеловањем оправдала формирање, да је доста урађено, али да се мора наставити још јаче са спровођењем свих планираних мјера. 

Представник групе грађана Стоп криволову  Александар Вуковић предложио је да би у циљу потпуније контроле и осталог дијела обале потребно стационирати једно пловило МУП-а на добро познатим кризним тачкама на обали, те формирати риобочуварску службу на мору која би помагала инспекцији, као што је то случај на ријекама и језерима.

Чланови Радне групе сагласили су се да је потребно планирати интензивнију кампању подизања свијести јавности, нарочито путем медија, у циљу бољег упознавања са предузетим активностима и негативним последицама по морски и слаководни екосистем које изазива употреба експлозивних направа и других недозвољених алата у сврху улова рибе.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја