Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Почеле обуке за рибочуваре: Заједно у циљу очувања рибљих ресурса

Почеле обуке за рибочуваре: Заједно у циљу очувања рибљих ресурса
Датум објаве: 17.03.2019 18:00 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

У организацији Министарства пољопривреде и руралног развоја – Директората за рибарство током викенда у Подгорици је одржана прва у низу планираних обука за рибочуваре, са циљем унапређења капацитета и ефикаснијег заједничког дјеловања на заштити рибљег фонда и биодиверзитета слатководних ресурса.

Учешће на овој обуци узело је 70 овлашћених рибочувара. Циљ организације ове обуке био је боље упознавање рибочувара са одредбама Закона о слатководном рибарству и аквакултури као и подзаконским актима, а све у циљу бољег оспособљавања рибочувара за рад на терену, како би се обезбиједило одрживо управљање рибљим ресурсима и ефикасније сузбијање свих врста нелегалног риболова.

Генерална директорица Директората за рибарство Славица Павловић захвалиа се присутним рибочуварима, предсједницима спортско риболовних клубова, као и представницима НП Скадарско језеро на великом интересовању да присуствују обуци, што је, како је казала, потврда значаја организовања ове активности и спремности на заједнички рад.

„Усвојени Закон о слатководним рибарству и акваклутури је између осталог прописао све обавезе, права и дужности за све заинтересоване субјекте за управљање рибом и другим воденим организмима у риболовним водама, почевши од саме државе па до корисника риба којима су уступљене на коришћење. На свима нама је да те обавазе, задатке и дужности заједно испунимо у циљу чувања рибљих ресурса и његовог одрживог коришћења'', нагласила је Павловић.

Такође, истакла је да ће Министарство попљопрувреде и руралног развоја и у наредном периоду наставити да подржава рад спортско - риболовних клубова, како кроз набавку опреме, тако и кроз уобичајене мјере агробуџета.
Представник Министарства пољопривреде и руралног развоја, савјетник за информационе технологије у рибарству, Дениз Фрључкић у својој презентацији осврнуо се на рад корисника у предходном периоду и значају успостављања информационог система у одрживом управљању слатководним рибарством.

У практичном дијелу обуке, инспекторка за пољопривреду и рибарство Драгана Кандић Перовић рибочуварима је детаљно појаснила одредбе закона које се односе на права и дужности рибочувара, њихова овлашћења, начин испуњавање записника приликом контроле, како би рад рибочувара на терену дао што боље резултате. На ту тему, рибочувари су имали велики број питања и интересовања. Инспекторка је посебно појаснила у којим случајевима откривања нелегалних активности на терену се може покренути захтјев за прекршајну, а у којим захтјев за кривичну пријаву. Јасно препознавање обавеза и могућности рибочувара, веома је важно да би и судски поступци, на бази тих пријава, дали боље резултате.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног