Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црногорским рибарима и узгајивачима бесповратна подршка за инвестиције

Црногорским рибарима и узгајивачима бесповратна подршка за инвестиције
Датум објаве: 20.02.2019 11:06 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас пет јавних позива за додјелу бесповратне подршке развоју сектора морског рибарства, марикултуре и слатководне аквакултуре.

Објављена су три јавна позива за морско рибарство – позив за додјелу подршке за модернизацију професионалне риболовне флоте за улов демерзалних ресурса,  затим позив за модернизацију професионалне риболовне флоте за улов пелагичних ресурса и позив за модернизацију професионалне риболовне флоте у малом привредном риболову за пловила до 10 метара. Такође, објављени су јавни позиви за побољшање конкуретности и ефикасности сектора марикултуре, као и слатководне аквакултуре.

Професионални рибари на мору могу да добију бесповратну подршку у износу до 50 одсто прихватљивих инвестиција за реконструкцију и опремање риболовних објеката, замјену погонских генератора, набавку опреме за риболов и пловидбуи опреме за чување рибе у циљу подизања стандарда безбједности хране. Поред наведених прихватљивих инвестиција, рибари у малом обалном риболову могу остварити и подршку за куповину пловила, у складу са одређеним критеријумима прописаним јавним позивом.

Овом мјером се омогућава нашим рибарима боља безбједност и сигурност на мору, као и боља ефикасност у улову рибе.

Висина подршке кроз јавне позиве за улов пелагичних и демерзалних ресурса износи до 50% од укупне вриједности испостављених рачуна, максимално до 10.000 € по пловилу,  а за мали обални риболов максимално до 5.000 € по пловилу.  Максимална подршка кроз јавне позиве за марикултуру и слатководну аквакултуру износи до 7.000 €.  

Кроз два јавна позива за додјелу подршке за побољшање конкуретности и ефикасности сектора марикултуре и слатководне аквакултуре, у износу до 50 одсто инвестиције, узгајивачи могу реконструисати узгајалишта, изградити или реконструисати објекте за складиштење хране и опреме, набавити опрему за аутоматизацију процеса узгајања, као и опреме за побољшање хигијене у погледу безбједности хране и пласирања производа узгоја на тржиште. Подржавају се и инвестиције у набавку мрежа и увођење нових технологија, у циљу заштите узгајалишта од предатора.

 

Све детаљније информације о условима и критеријумима за подршку, начину пријављивања, као и образаци захтјева за подршку по сваком јавном позиву, могу се преузети на сајту Министарства пољопривреде и руралног развоја и у канцеларији Директората за рибарство у Министарству пољопривреде и руралног развоја.

Јавни позови за додјелу подршке

Значајно већа подршка и изградња рибарских лука

С циљем интензивирања развоја сектора рибарства, Агробуџетом за 2019. годину за подршку овом сектору обезбијеђено је 1,5 милиона еура, што је повећање од 49% у односу на прошлу годину. У дијелу морског рибарства и марикултуре, подршка је креирана у складу са Стратегијом рибарства Црне Горе и правилима Заједничке рибарске политике ЕУ.

Поред подршке која ће се реализовати кроз наведене јавне позиве, посебан импулс развоју морског рибарства даће реализација МИДАС ИИ пројекта кроз који ће нагласак бити на унапређењу копнене инфраструктуре за рибаре, као што су набавка и инсталисање опреме за мјеста првог искрцаја и изградња рибарских лука.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја