Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јавни позив за додјелу подршке узгајивачима рибе и шкољки са мора

Јавни позив за додјелу подршке узгајивачима рибе и шкољки са мора
Датум објаве: 14.03.2017 16:09 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Узгајивачи рибе и шкољака са мора имају могућност да уложе у развој свог бизниса, уз подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја, у износу до 50 одсто укупне вриједности инвестиције.

Узгајивачи, односно предузетници или привредна друштва који имају дозволу за марикултуру у наредних два мјесеца могу предати захтјев за подршку и потребну документацију, према Јавном позиву за додјелу подршке за побољшање конкурентности и ефикасности сектора марикултуре, који је данас објављен у складу са Агробуџетом за 2017. годину.

Прихватљиве инвестиције за подршку су: реконструкција узгајалишта; изградња или реконструкција објеката за складиштење хране и складиштење опреме; набавка опреме за аутоматизацију процеса узгоја; набавка опреме за побољшање хигијене у погледу безбједности хране и пласирања производа узгоја на тржиште; набавка полиетиленских заштитних мрежа ради заштите узгајалишта од предатора и набавка или реконструкција сплава за оперативни рад узгајалишта.

Подршка се обезбјеђује у износу до 50 одсто од укупне вриједности испостављених рачуна, максимално до 7.000 еура.

Опредјељење за подршку сектору марикултуре произилази из потребе побољшања услова за узгој и пласман рибе и шкољака и изградње конкуретног сектора. Област марикултуре у Црној Гори, због дјелимично неефикасног начина узгоја у комбинацији са спорим прирастом, тешко да би могао остати конкуретан без значајног смањења производних трошкова и осавремењавања производње, а што се може постићи инвестицијама дефинисаним позивом. Процијењено је и да је неопходно подржати узгајиваче и у дијелу увођења система за заштиту узгајалишта од предатора, с обзиром на штете које су имали током претходних година.Такође према сугестијама узгајивача, од ове године је уведена новина у овом јавном позиву, подржаваће се набавка и реконструкција сплава за оперативни рад узгајалишта.

Према јавном позиву, заинтересовани носиоци дозволе за марикултуру предају архиви Министарства пољопривреде и руралног развоја попуњен и потписан захтјев за подршку са потребном документацијом. Рок за доставу захјева је 60 дана од дана обајаве позива. Реализација инвестиција од стране корисника може почети тек по доношењу рјешења о одобравању инвестиције. Крајњи рок за завршетак инвестиције и подношење захтјева за исплату је 31. октобар 2017. године.

Додатне информације по овом Јавном позиву могу се добити путем телефона 020/482-270.

Јавни позив за побољшање конкурентности и ефикасности сектора марикултуре

Захтјев за одобравање плацања - марикултура 2017

Захтјев за одобравање подршке - марикултура 2017


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја