Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Презентација мјера Агробуџета за 2017. годину за рибарство сјутра у Котору, Тивту и Херцег Новом

Датум објаве: 09.03.2017 14:41 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја организоваће у петак, 10. марта, презентацију мјера Агробуџета за подршку сектору рибарства за 2017. годину за рибаре и узгајиваче из Котора, Тивта и Херцег Новог.
Презентација ће бити одржана у сали Института за биологију мора у Котору, са почетком у 12:00 х за рибаре, односно у 14:00 х за узгајиваче рибе и шкољака.

Представници Министарства упознаће рибаре и узгајиваче са природом инвестиција које се подржавају кроз ове Јавне позиве, условима прихватљивости, роковима за пријаву, документацијом која им је неопходна да би остварили подршку, као и процедуром спровођења јавног позива. Узгајивачима ће бити представљен и образац и начин попуњавања дневника узгоја риба и других морских организама.

Након презентације мјера Агробуџета, биће представљен и програм прикупљања података у рибарству Црне Горе (ДЦФ-ДЦРФ), како би се рибари са овог подручја упознали са захтјевима ЕУ у погледу достављања података о стању рибарства својих земаља чланица.

Наиме, у оквиру Заједничке рибарствене политике ЕУ, државе чланице морају прикупљати биолошке, еколошке, техничке и социо-економске податке потребне за управљање рибарством, управљати тим подацима и учинити их доступним крајњим корисницима. Генерална комисија за рибарство Медитерана такође захтијева прикупљање података о улову, флоти, риболовном напору, социо-економских и биолошких података.

Истраживања у рибарству су неопходна ради бољег разумијевања потреба сектора рибарства, постизања циљева одговорног управљања, као и идентификовања нових могућности за управљање морским рибарством на одржив начин. Црна Гора мора спроводити научна истраживања у континуитету и вршити прикупљање свих релевантних података о стању сектора морског рибарства, као и обезбиједити успостављање и имплементацију ефикаснијих и селективнијих техника риболова и механизама за смањење нелегалних риболовних активности, односно примијенити све механизме за одрживо искоришћавање ресурса који су прописани Заједничком рибарственом политиком ЕУ.

Овај програм почиње да се спроводи у Црној Гори од 1. априла 2017. године.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја