Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Професионални рибари из Црне Горе задовољни студијском посјетом Италији

Професионални рибари из Црне Горе задовољни студијском посјетом Италији
Датум објаве: 24.04.2016 15:24 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Професионални рибари из Црне Горе током тродневног боравка у студијској посјети Италији имали с прилику да се упознају са начином на који се њихове италијанске колеге баве изловом ситне плаве рибе и туне. Искуство италијанских рибара потврдило је да су кључне претпоставке успјешног риболова модерни бродови, савремени алати, организована удружења, поштовање стандарда безбједности хране, али и боља промоција важности рибе у исхрани у циљу повећања потрошње.

МПРРМПРР

Црногорска делегација састављена од групе професионалних рибара и представника Института за биологију мора из Котора, на челу са генералним директором Директората за пољопривреде и рибарство у Министарству Данијелом Столицом, боравила је у италијанској регији Кампанија. Студијску посјету организовало је Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Министарством пољопривреде Италије.

Централни догађај студијске посјете је била конференција на тему „Риболов ситне плаве рибе и туне“. Наши рибари су том приликом имали прилику да се информишу и дискутују о актуелним питањима из области рибарства у Јадрану, као што су: доношење мјера управљања ресурсима плаве рибе, примјена европских правила о систему следљивости (од мреже до тањира), као и начинима боље контроле и управљања тржиштем. Рибари су велико интересовање показали и за презентацију о тренутном стању ресурса мале плаве рибе и туне у Јадрану, које је презентовано од стране представника ФАО - АДРИАМед пројекта, у који су укључени и научници из Црне Горе.

У наставку су представљени здравствени аспекти коришћења плаве рибе у исхрани, чиме се указало на нутритивни значај рибе, нарочито плаве. Искуство Италије која је велики потрошач мале плаве рибе и туне, може бити значајно за Црну Гору која се не може похвалити у том смислу. Начин промоције и едукације потрошача може бити водич за промовисање нутритивне вриједности и плаве рибе као бренда у Црној Гори.

МПРРМПРР

Представници највећих удружења рибара у Италији и директор Генералне дирекције за морско рибарство и аквакултуру италијанског Министарства пољопривреде, хране и шумарства, господин Рикардо Ригило били су изванредни домаћини црногорској делегацији. Осим учешћа на конференцији, за наше рибаре организована је и посјета двије рибарске луке - Торре дел Грецо и Салерно(најзначајнију рибарску луку у Италији). Том приликом видјели су које ефикасне алате користе италијански рибари, упознали се са начином лова плаве рибе и добили бројне савјете и препоруке како да унаприједе овај тип риболова у Црној Гори. Највећи утисак на наше рибаре оставила је бројна и развијена риболовна флота за улов туне, с обзиром на чињеницу да код нас није развијен. У том смислу студијска посјета може бити значајна за за стварање контаката за даљу сарадњу у циљу бољег коришћења постојећих рибљих ресурса Црне Горе.

Да је искуство са студијске посјете Италији било вриједно црногорским рибарима потврђује и искусни херцегновцки рибар Горан Кисе. “Италија је једна од најачих земаља на Медитерану што се тиче рибарства, поготово када је ријеч о излову ситне плаве пелагичне рибе, прије свега инћуна и сардела. Али и туне. Одушевљени смо како су нас дочекали, али и оним што смо видјели и чули. Доста тога се може примијенити, али морамо наставити са модернизовањем наше флоте, што захтијева значајна улагања”, казао је Кисе.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја