Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Потребно више разумијевања за очување сектора рибарства

Министар Ивановић обишао професионалне рибаре у барској марини

Министар Ивановић обишао професионалне рибаре у барској марини
Датум објаве: 23.04.2016 21:37 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМинистар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић приликом радне посјете Бару обишао је рибарску флоту у барској марини гдје је разговарао са професионалним рибарима о могућностима унапређења њихове дјелатности, проблемима са којима се суочавају у раду и огранчавајућим факторима за развој рибарства у Црној Гори.


Рибари су исказали задовољство досадашњом сарадњом са Министарством пољопривреде, као и односом Министарства према потребама рибара, посебно истичући мјере подршке на модернизацији и унапређењу бродова, набавци алата, као и помоћ за добијање повољних услова за продају рибе на тезгама барске пијаце. Предсједник Удружења рибара Бар Бошко Ивановић захвалио се Министру на посјети и могућности да у директном разговору појасни услове за обављање дјелатности, као и проблеме. Он вјерује да ће уз ангажовање Министарства ријешити горући проблем који имају са мјестом веза бродова, с обзиром да су се одлуком предузећа АД Марина више пута селили.

Министар Ивановић је изразио задовољство што је разговарао са представницима удружења како би наставили заједно да стварају услове за опстанак овог сектора и очување радних мјеста, али и услова за успјешније преговоре у поглављу 13, за које очекује да ће бити отворено до краја јуна. “Џаба ћемо преговарати ако не разумијемо суштину проблема. Наша флота је застарела, као и алати који се користе. Постоје и проблеми административне природе са којима се рибари суочавају, као што је проблем са мјестом веза. Покушавамо заједно са Удружењем рибара Бар да ријешимо проблем са надлежним институцијама. Али, не можемо се сакривати иза папира. Морамо сјести за сто са онима којии су задужени за доношење одлука, а не да нас упућују с једне на другу адресу и врте у круг. Сазрело је вријеме да видимо да ли желимо да имамо рибре у Бару или не. Ако не желимо, онда то неко овим људима треба да каже. Ако желимо да их задржимо, онда треба да нађемо начин да уклонимо ову шуму администрације“, казао је Ивановић.

МПРРОн је казао да Министарство подржава напоре Удружења рибара Бар да им се омогући завршетак објекта у марини гдје се налазе расхладне коморе, што би допринијело бољем пласману и безбједности хране. „Не видим зашто би то било против нечијег интереса. Али, ако се концепт рибарства уопште не уклапа у развој Бара, онда то треба јасно рећи, па да ставимо кључ у браву за рибарство у Бару“, рекао је Ивановић.

Министар је рекао да осим административног разумијевања треба, сви заједно, да имамо и људско, уколико желимо да се боримо за свако радно мјесто. „Свако радно мјесто у Црној Гори је битно. Професионални рибари су вриједни људи људи који раде и доприносе друштвеном производу државе и својим породицама. У том контексту треба посматрати проблем“, казао је Ивановић наводећи да Министарство настоји да помогне рибарима, да се доста тога заједно урадило, али да је потребно да допринос дају и локална самоуправа, АД Марине и друга министарства, како би се створили бољи услови да наставе са риболовом.

Говорећи о предстојећим преговорима у поглављу 13, Министар је подсјетио на раније ставове представника ЕУ који су приликом првог разговора са њим казали да Црна Гора не може да јача даље флоту. „Питао сам да ли су видјели нашу флоту. Казали су да нису. Позвао сам их да дођу да виде и сами се увјере. Ми не тражимо да будемо нека супер-сила у рибарству, већ да имамо елементарне услове да се ова дјелатност очува у нашој земљи. То не може да буде ни против рибара, ни грађана Црне Горе, ни ЕУ. Код регистрованих рибара постоји развијена свијест и њима желимо да помогнемо. Надам се да ћемо до почетка преговора наћи неко рјешење за очување дјелатности рибарства у Бару и Црној Гори.”

  


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја