Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ГЕФ-СЦЦФ пројекат управљања водама слива Дрине на западном балкану

Датум објаве: 31.08.2017 13:52 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Скраћенице:
ГЕФ – Глобални фонд за животну средину
ПМГ – Програм малих грантова
СЦЦФ – Специјални фонд за климатске промјене
ТСУ – Јединица за техничку подршку формирана у Министарству финансија

Опис пројекта
Извршни директори Међународне банке за обнову и развој дана 9. маја 2016. године су одобрили Грант Глобалног фонда за заштиту животне средине и Фонда за посебне климатске промјене у износу од 8.732 милиона $ за Пројекат „Управљење сливом ријеке Дрине на Западном Балкану” (Дрина Ривер Басин Манагемент Пројецт-ГЕФ Грант ТФ0А2318 анд ГЕФ СЦЦФ Грант ТФ0А2321) Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији. Укупан износ који ће бити доступан Црној Гори је 2.721.521 $, а финансијска средства ће бити утрошена према имплементационом водичу.

Пројекат се састоји из три компоненте и то:

Прва компонента
је регионалног карактера и има за циљ израду Стратешког Акционог План. Регионални план за управљање водама у сливу и хидролошки модел за рану најаву поплава ће бити урађени као дјелови ове компоненте.

Друга компонента
ће обезбједити набавку хидрометеоролошке опреме (опрема за праћење нивоа и протицаја ријека, нивоа подземних вода, и станица за мјерење падавина). Ова компонента укључује и 2 пилот пројекта и Програм малих грантова:

Пројекат 1: Студија концептуалног рјешења регулације Лима (са Грнчаром) у циљу борбе са климатским промјенама и интегралног управљања природним ресурсима,

Пројекат 2: Утицај климатских промјена на подземне воде у сливу Дрине у Црној Гори

Програм малих грантова
ће обезбједити подршку општинама, приватницима и физичким лицима за борбу против климатских промјена, детаљан пројектни предлог ће бити приказан приликом објављивања јавних позива за њихову додјелу.

Треће компоненте, која за циљ има подршку имплементацији пројекта и административној процедури.

WБДРБМП - Процуремент План фор публицатион.