Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Влада наставља да развија рурална подручја изградњом сеоске инфраструктуре

Влада наставља да развија рурална подручја изградњом сеоске инфраструктуре
Датум објаве: 03.02.2020 11:18 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРР МПРР
Влада Црне Горе наставља и ове године са реализацијом Пројекта развоја руралних подручја кроз који ће бити изграђени нови километри асфалтирани сеоских путева, нови водоводи и акумулације и подржано јачање малих пољопривредних газдинстава. 

У склопу ових активности, Влада ће, преко Министарства пољопривреде и руралног развоја, за развој руралне инфраструктуре у овој години уложити више од 5,5 милиона еура. Само кроз пројекат који Влада реализује заједно са Међународним фондом за развој пољопривреде ИФАД и локалним заједницама биће уложено око 3 милиона еура. 

У циљу одабира и реализације пројеката који ће се у 2020. години реализовати са ИФАД-ом и локалним заједницама, Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас два јавна позива. Пројекти се реализују у седам црногорских општина - Никшић, Бијело Поље, Беране, Мојковац, Петњица, Жабљак и Шавник.

У претходне двије године у овим општинама изграђено је 55 дионица асфалтних руралних путева, укупне дужине око 39км и вриједности преко 2,6 милиона €. Реализовано је и 26 пројеката у области водоснадбијевања, укупне вриједности скоро 1 мил. €. Процјењује се да преко 17. 000 корисника има директну корист од ових инвестиција.

Пројекат има за циљ да допринесе развоју руралних подручја кроз унапрјеђење руралне инфраструктуре, али и јачање малих пољопривредних газдинстава. Како би се остварили ови циљеви пројекат је подијељен на двије компоненте  на које се односе данас објављени јавни позиви.

Позив општинама да заједно са мјештанима кандидују пројекте

Кроз Јавни позив за достављање захтјева за подршку развоју локалне инфраструктуре  општине, у консултацијама са мјесним заједницама и заинтересованим странама кандидују предлоге пројеката за подршку.

Подржавају се инвестиције у израду путне инфраструктуре (асфалтирање сеоских путева), инвестиције у водоснабдијевање, објекте за напајање стоке и наводњавање усјева, израду резервоара за техничку воду. Максимални износи инвестиција у снабдијевање водом руралних подручја износи 100.000€ по једном захтјеву, док максимални износ инвестиција у локалне путеве износи 200.000€ по једном захтјеву. 

Подршка јачању малих газдинстава  

Други јавни позив - Јавни позив за додјелу подршке развоју ланца вриједности  намијењен је малим пољопривредним газдинствима која не испуњавају минималне критеријуме за остваривање подршке кроз Агробуџет. Подршка се даје како за примарну пољопривредну производњу, тако и прераду. 

Сектори прихватљиви за подршку су производња малине и другог бобичастог воће, сјеменског кромпира, меса (овчарство, козарство и говедарство), као и млијека и других млијечних производа (овчарство, козарство и говедарство). 

Уз подршку Министарства заинтересовани произвођачи, са територије наведених општина могу, у дијелу примарне производње - набавити стоку, сјеменски и садни материјал, намјенску опрему, материјале и механизацију, ријешити питање водоснабдијевања и друго. У дијелу обраде, прераде, производње, дистрибуције и пласмана, могу се адаптирати/ реконструисати/ изградити објекти, набавити и монтирати намјенска опрема за прераду хране, за паковање, етикетирање и складиштење готових производа, за чишћење, пречишћавање и остале неопходне активности у објекту у циљу одржавања хигијене, затим могу набавити специјализована возила, а подржава се набавка и коришћених транспортних средстава, али искључиво од овлашћених продаваца.

Подршка се опредјељује у виду суфинансирања трошкова инвестиције, са максималном подршком до 50 одсто прихватљивог износа инвестиције за примарну производњу и 33,33 одсто износа прихватљиве инвестиције за прераду. 

Рок за достављање захтјева за одобравање пројеката по основу објављених јавних позива је 24. фебруар 2020. године.

Сви потребни обрасци везани за аплицирање на јавне позиве могу се преузети са интернет странице Министарства пољопривреде и руралног развоја www.мпр.гов.ме, док се додатне информације могу добити путем телефона 067/472-222 и 067/700-531.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја