Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јавни позив за додјелу подршке развоју ланца вриједности кроз Пројекат развоја кластера и трансформације руралних подручја за 2020. годину

Датум објаве: 03.02.2020 07:20 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке развоју ланца вриједности кроз Пројекат развоја кластера и трансформације руралних подручја за 2020. године.

Циљна група јавног позива су мањи пољопривредни произвођачи и почетници, односно газдинства која не испуњавају минималне критеријуме за остваривање подршке кроз Агробуџет.

За подршку по овом Јавном позиву могу конкурисати пољопривредна газдинства из следећих општина: Никшиц́, Шавник, Жабљак, Мојковац, Бијело Поље, Беране и Петњица. Како је дефинисано и препознато самим Пројектом, подржаваће се само инвестиције које су везане за производњу:

Малина и другог бобичастог воће;

Сјеменског кромпира;

Меса (овчарство, козарство и говедарство);

Млијека и других млијечних производи (овчарство, козарство и говедарство).

Кроз објављени Јавни позив подржавају се како инвестиције у повећање примарне производње (опција 1.1), тако и инвестиције у обраду, прераду, производњу, дистрибуцију и пласман (опција 1.2). Заинтересовани пољопривредни произвођачи могу набавити грла стоке, сјеменски и садни материјал, намјенску опрему, материјале и механизацију. У дијелу обраде, прераде, производње, дистрибуције и пласмана, могу се адаптирати/реконструисати/изградити објекти, набавити и монтирати намјенска опрема за прераду хране, за паковање, етикетирање и складиштење готових производа, за чишћење, пречишћавање и остале неопходне активности у објекту у циљу одржавања хигијене, затим могу набавити специјализована возила, а подржава се набавка и коришћених транспортних средстава, али искључиво од овлашћених продаваца.

За опцију 1.1. (инвестиције у повећање примарне производње) –Средства подршке кроз ову опцију додјељиваће се у висини од 50% НЕТО инвестиције, с тим да се не може додијелити више од 1.500,00 ЕУР по једној реализованој инвестицији. Сходно међународном уговору, инвестиције које су предмет подршке ослобођене су плаћања пореза на додату вриједност (ПДВ). Минимална вриједност инвестиције која се може подржати средствима подстицаја кроз ову опцију износи 500,00 ЕУР.
 
За опцију 1.2. (инвестиције у обраду, прераду, производњу, дистрибуцију и пласман) - Средства подршке кроз ову опцију додјељиваће се у висини од 33,33% НЕТО инвестиције, с тим да се не може додијелити више од 13.000,00 ЕУР по једној реализованој инвестицији. Сходно међународном уговору, инвестиције које су предмет подршке ослобођене су плаћања пореза на додату вриједност (ПДВ). Минимална вриједност инвестиције која се може подржати средствима подстицаја кроз ову опцију износи 1.000,00 ЕУР.

Средства подстицаја уплаћују се након достављања доказа о уплати сопственог учешћа за одобрену инвестицију од стране корисника подршке. Подршка се даје у виду суфинансирања инвестиције. 

Детаљније информације о овој врсти подршке, критеријумима које треба да задовоље заинтересовани, као и потребна документација налазе се на интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја. Све додатне информације се могу добити путем телефона 067/472-222 и 067/700-531. 

Рок за подношење захтјева за одобравање пројеката по основу овог јавног позива је до 24. фебруара 2020. године.

Овдје можете преузети: