Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови јавни позиви кроз Пројекат развоја кластера и трансформације руралних подручја: Подршка јачању мањих газдинстава, изградњи сеоских путева и водовода

Нови јавни позиви кроз Пројекат развоја кластера и трансформације руралних подручја: Подршка јачању мањих газдинстава, изградњи сеоских путева и водовода
Датум објаве: 26.02.2019 13:19 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас два јавна позива за подршку развоју пољопривреде и руралних подручја, кроз Пројекат развоја кластера и трансформације руралних подручја, за 2019. годину, који реализује Влада Црне Горе у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД).

Пројекат је започет током 2018. године када је су објављена прва два јавна позива која су успјешно реализована. Асфлтирано је 10 дионица укупне дужине око 7км и вриједности око 350 хиљада еура, као и 5 пројеката водоснадбијевања укупне вриједности око 110 хиљада еура. Процјењује се да 8.800 корисника има директну корист од ових инвестиција. У компоненти за подршку кластерима подржано је 55 корисника, са износом укупне подршке од преко 60 хиљада еура.

Кроз пројекат се подржава изградња руралне инфраструктуре и развој пољопривредних газдинстава на подручју седам општина - Никшић, Шавник, Жабљак, Мојковац, Бијело Поље, Беране и Петњица.

Пројекат је конципиран тако да допринесе унапређењу руралне инфраструктуре, економског амбијента за развој пољопривредних газдинстава, посебно мањих, побољшање квалитета живота становника на сеоском подручју, што ће значити и нови импулс за развој црногорске пољопривреде и руралних подручја и уравнотежен регионални развој.

Како би се постигли наведени циљеви, пројекат је конципиран у двије компоненте, за које су објављена два јавна позива. Први се односи на подршку развоју кластера - јавни позив за додјелу подршке развоју ланца вриједности, а други на руралну инфраструктуру - јавни позив за наведених седам општина да доставе захтјеве за подршку развоју локалне путне и водоводне инфраструктуре.

Јавни позив за подршку развоју ланца вриједности намијењен је мањим пољопривредним газдинствима, онима која не испуњавају минималне критеријуме за остваривање подршке кроз Агробуџет. Циљ је да се кроз добијена средства подршке ојачају ова газдинства, да иста постану конкурентнија и да, кроз стварање кластера и удруживање, постану економски и климатски независнији.

Објављивању и овогодишњих позива претходиле су интензивне теренске и административне активности, усаглашене са процедурама ИФАД-а, између осталог одржане су бројне радионице великом броју МЗ у наведених седам општина.

Кроз јавни позив подржаваће се инвестиције које су везане за производњу малине и другог бобичастог воће, сјеменског кромпира, меса (овчарство, козарство И говедарство), као и млијека и других млијечних производа (овчарство, козарство И говедарство).

Заинтересовани пољопривредни произвођачи могу, у дијелу повећања примарне производње, набавити грла стоке, сјеменски и садни материјал, намјенску опрему, материјале и механизацију. У дијелу обраде, прераде, производње, дистрибуције и пласмана, могу се адаптирати/ реконструисати/ изградити објекти, набавити и монтирати намјенска опрема за прераду хране, за паковање, етикетирање и складиштење готових производа, за чишћење, пречишћавање и остале неопходне активности у објекту у циљу одржавања хигијене, затим могу набавити специјализована возила, а подржава се набавка и коришћених транспортних средстава, али искључиво од овлашћених продаваца.

Подршка се опредјељује у виду суфинансирања трошкова инвестиције, са максималном подршком до 50 одсто прихватљивог износа инвестиције за примарну производњу, и 33,33 одсто износа прихватљиве инвестиције за прераду.

Детаљније информације о овој врсти подршке, критеријумима које треба да задовоље заинтересовани, као и потребна документација налазе се на интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја. Све додатне информације се могу добити путем телефона 067/472-222 и 067/700-531.

Јавни позив за кластере

Када је ријеч о другој компоненти пројекта, јавним позивом општинама за развој путне и водоводне инфраструктуре за 2019. годину, предвиђено је да општине кандидују предлоге, а на бази консултација са локалним заједницама.  

У финансијској структури учешћа, крајњи корисници морају обезбиједити најмање 5% учешћа од укупне инвестиције. То учешће може бити обезбијеђено како у новцу, тако и у раду.

Подржавају се инвестиције у водоснабдијевање сеоског становништва, објекте за напајање стоке и наводњавање усјева, израду резервоара за техничку воду, као и израду путне инфраструктуре. Максимални износи инвестиција у снабдијевање водом руралних подручја износи 100.000€ по једном захтјеву, док максимални износ инвестиција у локалне путеве износи 200.000€ по једном захтјеву.

Инвестиције морају бити реализоване у подручјима која су повезана са првом компонентом пројекта, односно областима пољопривредне производње које се подржавају кроз јавни позив за развој кластера.

Јавни позив за руралну инфраструктуру

Рок за достављање захтјева за одобравање пројеката по основу објављених јавних позива је 20. март 2019. године.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја