Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Продужен рок за достављање апликација за ИПАРД-лике 2

Датум објаве: 20.05.2016 17:47 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Јавни позив за додјелу подршке прерађивачком сектору у пољопривреди кроз пројекат ИПАРД-лике 2, који је отворен за аплицирање од 1. априла до 31. маја 2016. године биће продужен до 1. јула. Одлука о прудужењу рока донијета је након консултација представника ИПАРД Агенције Министарства пољопривреде и руралног развоја и Свјетске банке. Циљ доношења овакве одлуке је да се свим заинтересованим произвођачима омогући додатно вријеме како би што квалитетније припремили документацију неопходну за јавни позив. На тај начин повећава се могућност да већи број апликаната прескочи захтјевнији праг пројекта ИПАРД-лике 2 и повуче опредијељених 5,2 милиона еура из пројекта ЕУ/ИПА (РД) 2013.

 

Директор ИПАРД Агенције Благота Радуловић је појаснио је да је рок за пријем апликација продужен на основу досадашње комуникације са потенцијалним корисницима. “Ово је први позив ове врсте који имплементирамо и циљ нам је да што више корисника добије подршку. Процес аплицирања се мора испоштовати, а како није само потребно доставити бизнис план и план унапређења производње, сматрамо да је произвођачима потребно додатно вријеме за обезбјеђивање документације. Заиста вјерујемо да ће додатних мјесец дана омогућити свим заинтересованим да квалитетно аплицирају, како би већ у четвртом кварталу ове године почеле реализације инвестиција које буду уговорене“, казао је Радуловић.

 

Пројекат бесповратне подршке прерађивачком сектору конципиран је тако да ојача субјекте у пословању са храном животињског и биљног поријекла, прије свега у дијелу достизања националних и ЕУ стандарда у погледу хигијенске и здраствене исправности хране која се производи. Један од основних докумената неопходних за аплицирање на јавни позив је „план унапређења“ који припремају субјекти у пословању са храном, на основу категоризације објеката у И, ИИ и ИИИ категорију. Категоризацијом је извршена процјена стања код свих објеката у Црној Гори, односно одступање од националних и ЕУ стандарда. У зависности од тога како су категорисани поједини објекти, субјекти припремају план шта треба да унаприједе и усагласе како би прешли у вишу категорију. План одобравају надлежни органи везани за ветеринарске и фитосанитарне послове и на основу њега се планира инвестиција за коју траже подршку кроз ИПАРД-лике 2 пројекат.

 

Захваљујући интензивној информативној кампањи, пољопривредни произвођачи су упознати са могућностима које нуди ИПАРД-лике 2 пројекат. Представници ИПАРД Агенције одржали су више радионица на којима се директно радило појединачно са свим заинтересованим произвођачима, како би им се помогло да припреме сву неопходну документацију. Консултације са произвођачима су и дио свакодневног посла запослених. Подсјећамо да се кроз ИПАРД-лике 2 подржавају сектори прераде млијека, меса, воћа и поврћа, маслина, грожђа, љековитог, шумског и ароматичног биља, као и сектори рибарства и аквакултуре. Ниво прихватљиве инвестиције креће се од 25.000 до 250.000 еура, а бесповратна подршка Министарства је 50% од нето дијела комплетно завршене инвестиције (без ПДВ-а). Пројекат се имплементира као додатно финансирање МИДАС пројекта, што значи да се наставља успјешну сарадњу Министарства пољопривреде и руралног развоја , Свјетске банке и ЕУ.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја